Çeşitli tiplerde kompresör ve genleşme elemanı kullanan bir otomobil iklimlendirme sisteminin karşılaştırmalı deneysel analizi
A comparative experimental analysis of an automobile air conditioning system using various types of compressors and expansion devices
  1. Tez No: 232660
  2. Yazar: ALPASLAN ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT HOŞÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sogutma, klimlendirme, Otomobil kliması, R134a, Kompresör, Genlesme elemanı, Refrigeration, Air conditioning, Automobile air conditioner, R134a, compressor, expansion valve
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada, orijinal parçalardan olusan ve sogutucu akıskan olarak R134a kullanan deneysel bir otomobil kliması sistemi laboratuar ortamında kurularak çesitli mekanik ve elektriksel ölçüm cihazlarıyla donatılmıstır. Sistemin sogutma çevrimi, sabit ve degisken kapasiteli yalpalı plakalı kompresörler ile lamine tip evaporatör, paralel akımlı-mikro kanallı kondenser, termostatik genlesme valfi, orifis tüp, sıvı tankı ve akümülatörden olusmaktadır. Sistem, istege baglı olarak sabit ve degisken kapasiteli kompresörlerden herhangi biri ile çalıstırılabilmektedir. Sistem, her kompresör tipi için termostatik genlesme valfi veya orifis tüp ile çalıstırılabilmekte; böylece aynı evaporatör ve kondenseri kullanan dört farklı sistem olusturulmaktadır. Bu sekilde elde edilen farklı sistemler, kompresör devri, havanın kondensere ve evaporatöre giris sıcaklıkları ile kondenser ve evaporatörden geçis hızları degistirilerek test edilmistir. Deneysel verilere enerji ve ekserji analizleri uygulanarak, dört farklı sistemin çesitli performans parametreleri belirlenmis ve grafikler halinde karsılastırmalı olarak sunulmustur. Deneyler sonucunda, artan kompresör devriyle birlikte dört farklı sistem için sogutma kapasitesinin genel olarak arttıgı, ancak sistemde yok edilen toplam ekserjinin de arttıgı ve sogutma tesir katsayısının düstügü görülmüstür. Kondensere giren hava akımı sıcaklıgının artmasıyla veya hızının düsmesiyle, sistemin sogutma kapasitesi ve sogutma tesir katsayısı düsmekte, sistemde yok edilen toplam ekserji ise artmaktadır. Evaporatöre giren hava akımının sıcaklıgının veya hızının artmasıyla ise sistemin sogutma kapasitesi ve sogutma tesir katsayısı artmaktadır. Degisken kapasiteli kompresörün kapasite kontrol sistemi, evaporatöre giren hava akımının sıcaklıgının veya hızının azalması yada kompresör devrinin artması sonucu devreye girmekte ve performans parametrelerini etkilemektedir. Termostatik genlesme elemanı da evaporatör çıkısındaki sogutucu akıskan kızgınlık derecesindeki degisimin egilimine göre sogutucu akıskan debisini degistirerek performans parametrelerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, an experimental R134a automobile air conditioning system made up from original components has been set up in the laboratory and equipped with various mechanical and electrical instruments. The refrigeration circuit of the system consists of fixed and variable capacity swash plate compressors, a laminated evaporator, a parallel flow micro-channel condenser, a thermostatic expansion valve, an orifice tube, a liquid receiver and an accumulator. The system can be operated with either the fixed capacity or variable capacity compressor depending on the choice. The system can also be operated with either the thermostatic expansion valve or orifice tube for each compressor type. Thus, four different systems employing the same evaporator and condenser have been obtained. The systems acquired in this way have been tested by varying compressor speed, temperatures of the air streams entering the condenser and evaporator, and speeds of the air streams passing through the condenser and evaporator. By applying energy and exergy analyses to the experimental system, various performance parameters of the four different systems have been determined and presented in graphics comparatively. The results show that the cooling capacity of each system usually increases with the compressor speed. However, the exergy destruction in the system also increases and the coefficient of performance for each system decreases with the compressor speed. The cooling capacity and coefficient of performance for each system decrease with increasing temperature of the air stream entering the condenser or with decreasing speed of the condenser air stream, which in turn raises the total exergy destruction in the system. On the other hand, the cooling capacity and coefficient of performance for each system increases with increasing temperature of the air stream entering the evaporator or with increasing speed of the evaporator air steam. The capacity control system of the variable capacity compressor intervenes the operation when the temperature or speed of the air stream entering the evaporator drops or the speed of the compressor increases, thus affecting the performance parameters of the system. Also the thermostatic expansion valve varies the flow rate of the refrigerant in response to the tendency of change in the superheat of the refrigerant at the evaporator outlet, thereby affecting the performance parameters of the system.