Parabolik denklemlerde bilinmeyen katsayı problemleri için sonlu fark şemaları
Finite difference schemes for unknown coefficient problems in a parabolic equations
  1. Tez No: 232662
  2. Yazar: ŞAHİN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parabolik denklemler, Ters problemler, Kaynak parametresi, Sonlu fark şemaları, Parabolic equations, Inverse problems, Source parameter, Finite difference schemes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, bilinmeyen kaynak parametresinin bulunması ile ifade edilen ters parabolik problemin çözümü için sonlu fark şemaları ele alınmıştır. Bu parametre standart sınır ve başlangıç koşulları ve çözüm bölgesinin iç noktasında çözüm üzerinde verilmiş ek koşul ile birlikte ele alınmış lineer olmayan parabolik denklemde zaman değişkenine bağlı katsayıdır.Yapılan bu çalışmada, bilinmeyen kaynak parametresi ile ifade edilen ters problemlerin çözümü için TTF (Trace-Type?Functional) formülasyonu kullanılarak ele alınan problemlerdeki bilinmeyen katsayı ek koşul yardımı ile ortadan kaldırılmakta, problem yeniden başlangıç ve sınır değer problemi olarak ifade edilmekte ve standart çözüm yöntemleri uygulanmaktadır.Ele alınan problem için açık, kapalı ve Crank-Nicolson sonlu fark şemalarına uygulanmakta ve karşılaştırmalı analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work, finite difference schemes for the solution of the inverse problem of determining unknown source parameter in a parabolic differential equation are considered. This parameter is a coefficient depending on time of the solution in a linear parabolic equation subject to the specification of the solution at an internal point, along with the usual initial boundary conditions.Here, the solution of this problem is obtained by using TTF (Trace- Type-Functional) formulation. The strategy of method is to use overspecified condition to eliminate the unknown function from the partial differantial equation and to can reformulate the consideret problem as a inital-boundary value problem.This problem can be solved by the finite difference schemes such as Explicit, Implicit and Crank-Nicolson schemes.