Anahtarlamalı yarık-halka frekans seçici yüzey tasarımı
Switched split-ring frequency-selective surface design
- Tez No: 232676
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUNUS EMRE ERDEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Frekans seçici yüzey, Yarık-halka rezonatörü, Anahtarlama, Frekans ayarlama, MEMS anahtarı, PIN diyot, Frequency-selective surface (FSS), Split-ring resonator, Switching, Frequency tuning, MEMS switch, PIN diode
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
1960'lı yıllardan günümüze kadar, askeri ve sivil kablosuz haberleşme sistemlerinde, filtre uygulamalarının vazgeçilmezi olan frekans seçici yüzeyler (FSS'ler), analiz, ölçüm ve üretim teknikleri ile ilgili yapılan çalışmalarla literatürde önemli bir yer teşkil etmektedir. FSS'ler, metalik ya da boşluk (açıklık) elemanlarının (yama, döngü, dipol, yarıkhalka, v.s.) baskı devre teknolojisi kullanılarak dielektrik bir malzeme üzerine periyodik olarak yerleştirilmesi ile gerçeklenirler. Bu yapılar, FSS elemanının rezonans davranışına bağlı olarak, belirli bir frekans bandında, özel yansıma/iletim karakteristiği sergilerler. Bu tez çalışmasında, manyetik rezonans karakteristiğe sahip yarık-halka rezonatörü (SRR) elemanını temel alan, yeni FSS tasarımları tanıtılmaktadır. Bu tasarımların analizi, sonlu eleman/sınır integrali metodunu kullanan periyodik bir dizi simülatörü ile gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasının özgünlüğü, SRR halkaları arasına yerleştirilen kapa/aç (on/off) anahtarlar aracılığıyla frekans ayarlamalı FSS performansının sağlanmasıdır. Tezde, bu amaçla gerçekleştirilmiş dört yeni FSS tasarımı tanıtılmakta ve ilgili iletim karakteristiklerine dair simülasyon sonuçları sunulmaktadır. Tezde ayrıca, pratik uygulamalarda kullanılması öngörülen PIN diyot veya MEMS türü anahtarların, gerçeğe yakın anahtar modellerinin, FSS performansı üzerine etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Frequency-selective surfaces (FSSs) have been fundamental structures for filter applications in military and civil wireless communication systems since 1960. There have been many studies regarding analysis, fabrication, and measurement techniques for FSSs in literature. FSSs can be realized by placing metallic or aperture type elements (patch, loop, dipole, split-ring, etc.) periodically on a dielectric substrate by means of printedcircuit technology. These structures demonstrate specific reflection/transmission characteristics over a particular frequency band depending on resonance behavior of the FSS element. In this thesis work, novel FSS designs based on split-ring resonators (SRR) are introduced. Analyses of the proposed designs have been carried out via a periodic array simulator which employs finite-element/boundary-integral method. The novelty of this study is that frequency tunable FSS performance can be realized by placing on/off switches between the rings of SRR element. In the thesis, four new FSS designs are introduced and their simulated transmission characteristics are presented. In practical applications, PIN diodes or MEMS switches are to be used in the FSS designs. The effects of actual switch modeling on the FSS performance are also examined in the thesis.