ISO 9001:2000 kalite yönetim sisteminin kurumsal kaynak planlaması sürecine etkilerinin incelenmesi
The research for the effects of ISO 9001:2000 quality management system on enterprise resource planning implementation cycle
  1. Tez No: 232696
  2. Yazar: SİNAN EMRE HACALOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLŞEN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001: 2000, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), ERP Sistemi Kurulum ve Uygulama Kritik Basarı Faktörleri, Quality Management System, ISO 9001: 2000, Enterprise Resources Planning (ERP), ERP System Implementation Critical Success Factors (CSF)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalısma, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemini (KYS) uygulayan bir kurulusun ortaya çıkardıgı isletme kültürü ve yapısının, ERP sistemi kurulumu ve uygulaması basarısı üzerine etkileri analizi için hazırlanmıstır. Kalite yönetim sistemi temel prensiplerinin, ERP projesi basarısına etkisinin analizi, ERP projesi basarı faktörleri ile olan etkilesim ve örtüsme derecesinin bulunması için bir teorik model olusturulmustur. Bu modele göre gelistirilen hipotezler, anket yöntemi ile 50 ERP danısmanından elde edilen verilerin analiziyle test edilmislerdir. Bu çalısmadan elde edilen sonuçlara göre, üst yönetim destegi ve kararlılıgı basta olmak üzere, sırasıyla müsteri odaklılık, tüm çalısanların katılımı ve süreç yaklasımı gibi sosyal KYS temel prensiplerinin ERP projesi basarısını en fazla etkilemektedirler. Kalite yönetim sistemi varlıgı ERP sistemi kurulum ve uygulama basarısını pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study was compiled in order to analyse that, the effects of the company culture and structure provided by ISO 9001:2000 Quality Management System on ERP system implementation success. So, theoretical model was built that, utilizes the main principals of Quality Management System in ERP system implementation critical success factors. The hypostesises made according to this model, were tested in the analysis of datas which were obtained from 50 ERP consultant by questionnaire method. According to questionnaire analysis results, in order; top management support, customer focused, user acceptance and process approach are the most effective factors and QMS?s all main fundemantals that effects ERP CSF?s positively