Al-Si-XTi alaşımlarının dökümü ve mikroyapısal karakterizasyonu
Casting and microstructural characterization of Al-Si-XTi alloys
- Tez No: 232712
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUZAFFER ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al-Si alasımı, Titanyum, TiAl3, Titanyum çerigi, Sertlik, Asınma Dayanımı, Al-Si Alloys, Titanium, TiAl3, Titanium Content, Hardness, Wear Resistant
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yurdumuzda ve dünyada hafiflik, korozyon dayanımı, düsük maliyeti gibi özellikleri nedeniyle en çok kullanılan demir dısı alasım alüminyumdur. Alüminyum alasımları genellikle asınma altında çalıstıklarından sertlik ve asınma dayanımı özellikleri büyük önem tasır. Bu çalısmada Al-Si alasımının sertlik ve asınma özelliklerini iyilestirmek için Ti ilavesi yapılmıstır. Yapılan Ti ilavesi sonucu yapıda TiAl3 intermetaliklerinin olustugu görülmüstür. Mikroyapısal incelemeler sonucu farklı titanyum içeriklerinde olusan intermetalik morfolojisinin degistigi belirlenmistir. Ayrıca malzeme içerisindeki titanyum oranının artmasıyla sertlik degerlerinin arttıgı saptanmıstır. Yapılan asınma testlerinde ise belli bir noktadan sonra artan titanyumun malzemenin asınma direncini düsürdügü bunun sebebinin ise intermetalik morfolojisi oldugu belirlenmistir. Yapılan görüntü analizi çalısmaları sonucunda artan titanyum miktarıyla birlikte yapıdaki intermetalik kristallerin sayısının ve boyutunun arttıgı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Aluminium is the most used non-ferrous metal in our country also in the world, because of its lightness, perfect corrosion resistance and low cost. Generally aluminium alloys work under wear conditions because of that hardness and wear properties are very important for these alloys. In this study, to improve hardness and wear properties of Al-Si its alloyed with Ti. After Ti addition TiAl3 intermetallic crystals are found on the microstructure of alloys. And after microstructural studies its seen that the morphology of the intermetallics changes with the titanium content. Also with increasing titanium content the hardness of alloys increase. After the wear tests its found that with the increasing titanium content wear resistant first increases and after a Ti content in starts to decrease. The reason for the deacrese in the wear resistance is the morphology of the intermetallic crystals. After the image analyzing studies its seen that with increasing Ti amount in the alloy the number and the sizes of the TiAl3 intermetallic particles increases.