Lojistik amaçlı GSM bazlı uzaktan izleme sistemi ve bir uygulama
Logistics oriented GSM based telemetry system and a application
  1. Tez No: 232731
  2. Yazar: MURAT AĞAÇDİKEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. COŞKUN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Endüstriyel Otomasyon, Lojistik Destek Teknolojileri, GSM, Logistics, Industrial Automation, Logistics Support Tecnologies, GSM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünya ticaretindeki dönüşüm ve yeni oluşumların etkisi yoğun bir şekilde lojistik ve taşıma sektörü üzerinde görülmektedir. Hemen hemen bütün sektörlerle doğrudan ilişkisi olan lojistik, pazarda rekabet avantajının elde edilmesinde kilit rol üstlenmektedir. Ürün ve/veya hizmetlerin müşteri memnuniyeti ilkesi doğrultusunda hedef pazarlara rakiplerden bir adım önde olarak daha hızlı ve daha ekonomik biçimde ulaştırılması lojistik faaliyetlerin özünü teşkil eder. Bu noktada lojistik destek teknolojileri devreye girer. Belki de en önemli destek teknolojilerinden olan endüstriyel otomasyon ile lojistiğin kesiştiği noktalar ile ilgili bilimsel literatürde henüz yeterli bir çalışma yoktur. Bu sebeple bu çalışmada lojistik faaliyetlerinin daha yüksek başarımla gerçekleştirilmesini sağlamakla birlikte, oluşabilecek sorunların giderilmesinde de önemli bir alternatif olan endüstriyel otomasyon teknolojisi, bu teknoloji sayesinde geliştirilmiş GSM bazlı uzaktan izleme sistemi ve başlı başına bir kavram olan lojistik incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda lojistik ile ilgili detaylı bilgiler verildikten sonra, endüstriyel otomasyon sisteminin genel öğeleri ifade edilmiştir. Kısaca konunun gelişim sürecinden bahsedilmiş, mümkün olduğunca genel kullanıma uygun bir biçimde endüstriyel otomasyon teknolojisi, sistemde kullanılan cihazlar gibi nitelikler açıklanmış, lojistikte kullanılan otomasyon teknolojilerinden bahsedilmiş ve İpragaz A.Ş.' de yaklaşık 210 adet LNG tesisinde mevcut olan endüstriyel otomasyon uygulaması incelenmiştir. Ekonomik ve ticari alanda geniş bir biçimde uygulanmakta olan endüstriyel otomasyon sosyal alanlarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. Gelecekte hayatımızda çok daha etkin bir biçimde rol oynayacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
It has been obvious that new trends and transmutations on the world trade have been affecting intensely the logistics and the transportation sectors. The logistics which has a direct relation with almost all sectors, has a main rote of providing market competition advantage . the main meaning of logistics actions is to forward services quicker and more economic than competitiors to the target markets by means of customer satisfaction. Logistics support tecnologies are used in tihis point. There may not be satisfying practices yet which refer to the intersection of logistics with industrial automation, which is one of the most important support tecnologies. For that reason it has been practiced to improve logistics actions as well as the industrial automation which is an important alternative for solving problems, the GSM based telemetry which has been developed by this tecnology and logistics itself in this research. By this purpose after giving detailed information about logistics, the general units of industrial automation system have been explained. The evolution period of the issue has been shortly mentioned, the industrial automation technology which is suitable for general applications, the tools used for the system have been explained, automation tecnologies which are applied in logistics have been mentioned and the industrial automation application which exists in 210 LNG facilities in İpragaz A.Ş. has been studied. The industrial automation, which has already on application area in economy and trade, has been started to be grown up in social areas, too. It is clear that it will play a more efficient role in our life in future.