Bir otomotiv tedarikçisinde ISO/TS 16949 otomotiv kalite yönetim sistemi spesifikasyonu kapsamında yapılan istatistiksel proses kontrol ve bulanık mantık çalışmaları
Statistical process control and fuzzy logic applications within the context of ISO/TS 16949 automotive quality management system specification in one of automotive supplier company
- Tez No: 232732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR KILIÇOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kalite Sistemleri, Sürekli İyileşme, İstatistiksel Proses Kontrol, Bulanık Mantık, Quality Systems, Continuous Improvement, Statistical Process Control, Fuzzy Logic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknolojideki sürekli gelişim, tüm şirketleri daha iyi olma konusunda zorlamaktadır. Bu da şirketlerde Kalite Yönetim Sistemleri, sürekli iyileşme ve proseslerin kontrolü kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. ISO/TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi bünyesinde yürütülen iyileştirme tekniklerinden bir tanesi de İstatistiksel Proses Kontrol'dür. Bu çalışmada ISO/TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi yolculuğu anlatılmış, İstatistiksel Proses Kontrol Uygulaması örneği verilmiş ve yapılan iyileştirme sonucunda gelecekte oluşacak sarfiyat miktarlarının tahmini amaçlı Bulanık Mantık yöntemiyle bir taslak çalışma yapılmıştır. Uygulamada yapılan kontroller sonucunda hatta olan asit sarfiyatı probleminin önüne geçilmiş, böylelikle sarfiyat azaltılmış, proses kontrol altına alınmış ve maliyet azaltılmıştır. Bu çalışmada dört aylık bir periyotta izlenerek elde edilen ölçüm sonuçları değerlendirilmiş ve yapılması gereken iyileştirmeler belirlenmiş ve gelecek aylara ait tahminleme çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Continuous development in technology forced all companies for better. This development causes concept of Quality Management Systems, Continuous Improvement, Control of the Processes. One of improvement techniques that execute in ISO/TS 16949 Automotiv Quality Management Systems is Statistical Process Control. In this survey and research mentioned about ISO/TS 16949 Automotiv Quality Management Systems journey, made example of Statistical Process Control application and made a draft Fuzzy Logic application for the prediction of acid consumption in future. In application control results prevent from the problem of acid consumption in the line, therefore acid consumption has been decreased, undertake to process controlled and cost has been decreased. In this research, it is evaluated measurement results that was acquired in four mounth trace period, specified the necessary improvements and made forcasting for the next months.