Kocaeli şehir merkezinde uçucu organik bileşik (UOB) seviyelerinin belirlenmesi ve risk değerlendirmesi
Determination of volatile organic compound (VOC) levels in the center of Kocaeli and risk assessment
- Tez No: 232771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN DURMUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Uçucu Organik Bileşikler (UOB), Aktif Örnekleme, GC-FID, Termal Desorber, Risk Değerlendirmesi, @RİSK Programı, Air Pollution, Volatile Organic Compounds (VOCs), Active Sampling, GC-FID, Thermal Desorber, Risk Assessment, @RISK Software
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Kocaeli şehir merkezinde (İzmit) trafikten kaynaklanan uçucu organik bileşik (UOB) seviyeleri belirlenmiştir. Bu amaçla şehir merkezinde trafiğin en yoğun olduğu beş farklı kavşak noktası belirlenmiş ve ortam havasından aktif örnekleme yapılmıştır. Örnekleme ve analiz için USEPA Metodu TO-17 takip edilmiştir. Örnekler, aktif karbon içeren Tenax tüplerinde tutulduktan sonra termal desorber üniteli GC-FID kullanılarak laboratuarda analiz edilmiştir. Daha sonra, sonuçlar kullanılarak ölçüm noktalarında çalışan polis memurları için VOC kaynaklı risk değerlendirmesi yapılmıştır. Risk değerlendirmesi kanserojen ve kanserojen olmayan bileşikler için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Son olarak, risk hesaplamasında kullanılan parametrelerin belli bir dağılım sonucu oluşturacağı risk dağılımları da @RİSK 5.0 programı kullanılarak gerçekleştirilen simülasyonlar sonucu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, volatile organic compound (VOC) levels were measured in the city center of Kocaeli (İzmit). For this purpose, five different intersections having heavy traffic were determined and active sampling were carried out in the ambient air of the study area. Samples were collected and analyzed according to the USEPA Method TO-17. After sampes were collected in Tenax tubes having active carbon, they were analyzed in the laboratory using a system including a Thermal Desorber interfaced to a GC-FID. Then, the measurements were used in order to assess the risks of VOCs for police officiers working in the study area. Risk assessment were performed for both carcinogen and non-carcinogen compounds. In addition, the @RISK 5.0 software was applied to simulate the distribution of risk based on the distribution of parameters used in the risk calculations.