Botanik pestisit kingbo ve fungusit vegard'ın bitki patojeni bakteri ve fungus türleri üzerine antimikrobiyal etkilerinin ın vitro ve ın vivo koşullarda araştırılması
Antimicrobial effects of botanical pesticide kingbo and fungucide vegard on plant pathogenic bacteria and fungi species in in vitro and in vivo conditions
- Tez No: 232795
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, Biyolojik Kontrol, Biyopestisitler, Domates, Fungus, Bacteria, Biocontrol, Biopesticide, Tomato, Fungus
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada; bitkilerden izole edilen organik insektisit Kingbo ve fungusit Vegard olarak bilinen pestisitlerin ve antibiyotik kombinasyonu PSA (Penicilin 10 mg/ml,Streptomycin 10mg/ml, Amphotericin 0.0025 mg/ml)'nın bitki patojeni toplam 4 bakteri (Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria, Xanthomonas campestris pv. phaseoli, Pseudomonas syringiae pv. tomato, ve Clavibacter michiganensis) ve 11 fungus (Alternaria alternata, Alternaria solani, Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Botrytis cinerea, Fusarium oxysporium, Fusarium sambucinum, Macrophamina phaseoli, Rhizoctonia solani, Sclerotonia sclerotonium ve Verticillium dahliae) türlüne karşı antimikrobiyal etkileri in vitro koşullarda test edilmiştir. In vitro testlerde etkili bulunan kimyasalların, domates bitkisi üzerinde bakteriyel patojenlerden Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria ve fungal patojenlerden Alternaria alternata'ya karşı etkileri in vivo koşullarda test edilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; Vegard'ın test edilen bakteriyel ve fungal organizmalara karşı geniş spektrumlu antimikrobiyal etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Kingbo'nun ise bakteriyel organizmalara karşı etkili olmadığı ancak bazı fungus türlerine karşı antifungal etki gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca Vergard'ın domates bitkileri üzerinde Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria ve Alternaria alternata'nın sebep olduğu hastalık şiddetini önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.2008, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
In present study, antimicrobial effects of natural pesticide Kingbo and fugucide Vegard extracted from medicinal plants and antibiotic combination PSA (Penicilin 10 mg/ml, Streptomycin 10mg/ml, Amphotericin 0.0025 mg/ml) have been tested against a total of plant pathogenic bacteria (Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria, Xanthomonas campestris pv. phaseoli, Pseudomonas syringiae pv. tomato, and Clavibacter michiganensis) and 11 plant pathogenic fungi (Alternaria alternata, Alternaria solani, Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Botrytis cinerea, Fusarium oxysporium, Fusarium sambucinum, Macrophamina phaseoli, Rhizoctonia solani, Sclerotonia sclerotonium and Verticillium dahliae)species in in vitro condition. The effects of the compounds effective in in vitro conditions have been tested against the pathogenic bacterium Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria and the pathogenic fungus Alternaria alternata on tomato plants in in vivo conditions.The results showed that Vegard has a broad spectrum antimicrobial effect against tested bacterial and fungal organisms. Kingbo did not show antibacterial effects, but little antifungal activitiy on some of the fungal species. Furthermore, it was seen that Vegard remarkably reduced the severity of the diseases caused by Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria and the pathogenic fungus Alternaria alternata2008, 55 pages