Erzurum ilinde patates tarlalarında Verticillium dahliae Kleb.'nın yabancı ot konukçuları
Weed hosts of Verticillium dahliae Kleb. in potato fields in Erzurum province
- Tez No: 232794
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKOL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, yabancı ot, Verticillium dahliae, vejetatif uyum grubu, nit mutant, patojenite, Potato, weed, Verticillium dahliae, vegetative compatibility group, nit mutant, pathogenicity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziERZURUM İLİNDE PATATES TARLALARINDA Verticillium dahliae Kleb.'NIN YABANCI OT KONUKÇULARITuba GENÇAtatürk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Erkol DEMİRCİBu çalışma ile, Erzurum ilinde patates tarlalarında Verticillium dahliae Kleb.'nın yabancı ot konukçuları tespit edilip, etmenin vejetatif uyum gruplarının belirlenmesi ve patateste patojenitelerinin test edilmesi amaçlanmıştır. Erzurum ilinde patates tarlalarından toplanan 15 yabancı ot türünden izolasyonlar yapılmıştır. Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Chenopodium album, Polygonum lapathifolium ve Sinapis arvensis olmak üzere 5 yabancı ot türünden 21 V. dahliae izolatı elde edilmiştir. Toplam 21 izolatın 15 adedi çok yıllık bir bitki olan ve solgunluk simptomu da gözlenen C. arvense'den izole edilmiştir. V. dahliae izolatları vejetatif uyum grubu (VCG) testine tabi tutulmuş, bu izolatlardan 59 tane nit1, 15 tane nitM olmak üzere toplam 74 mutant oluşturulmuştur. Bu mutantların test izolatlarıyla eşleştirilmesi sonucu 10 izolatın VCG4A, 11 izolatın ise VCG2B grubunda olduğu ortaya konmuştur. Yabancı otlardan elde edilen V. dahliae izolatlarının patateste patojenitelerinin belirlenmesi için Marfona çeşidine daldırma metodu uygulanmıştır. Her iki gruba ait izolatlar patateste hastalık oluşturmuş, ancak gruplar arasında hastalık şiddeti yönünden fark bulunmamıştır.2008, 34 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisWEED HOSTS OF Verticillium dahliae Kleb. IN POTATO FIELDSIN ERZURUM PROVINCETuba GENÇAtatürk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Prof. Dr. Erkol DEMİRCİThis study was conducted to determine weed hosts of Verticillium dahliae Kleb.in potato fields in Erzurum Province, and to test vegetative compatibility groups and pathogenicity on potato of V. dahliae isolates. Isolation was made from 15 weed species. Totally, 21 isolates of V. dahliae were obtained from Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Chenopodium album, Polygonum lapathifolium and Sinapis arvensis. Among these, 15 were isolated from a perennial weed, C. arvense showing wilt symptom. V. dahliae isolates were subjected to the test of vegetative compatibility group (VCG), and totally 74 mutants having 59 nit1 and 15 nitM were determined. At the end of mating of these mutants with test isolates, 10 isolates from group VCG 4A and 11 isolates from VCG 2B were recognized. The dipping method was applied to Marfona potato cultivar to determine pathogenicity of the isolates of V. dahliae obtained from weeds. The isolates of VCG 4A and VCG 2B showed disease symptoms on potato, but there was no differences between the groups for disease severity statistically.2008, 34 pages