Mineralogy, petrography and geochemistry of Cefalikdağ platonic rocks (Kaman region- central Anotolia)
Orta Anadolu-Kaman yöresindeki Cefalikdağ platonik kayaçlarının mineralojisi, petrografisi ve jeokimyası
  1. Tez No: 23282
  2. Yazar: AKIN GEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN UNAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cefalıkdag, Kaman, Kırşehir Massif, Petrogr af i, Jeokimy"a, Cefalikdag, Kaman, Kırşehir Massif, Petrography, Geochemistry
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZ ORTA ANADOLU - KAMAN YÖRESİNDEKİ CEFALIKDAÖ PLÜTON! K KAYAÇLARININ MİNERALOJİSİ, PETROGRAFİSİ VE JEOKİMYASI GEVEN, Akın Doktora Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalx Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Coşkun ÜNAN Aralık, 1992, 165 sayfa Cefalıkdag plutonik kayaçları, Kaman bölgesinin hemen güneyinde mostra veren ve Kırşehir Masifi intrüzif topluluğuna ait olan bir sokulum kütlesidir. Bu çalışmada Cefalıkdag plutonik kayaçlarmın mineralojisi, petrografisi ve jeokimyası ayrıntılı olarak incelenmiştir. Metamorfik kayaçlara sokulum yapmış olan Cefalıkdag granitoyidi; Küçükçürtepe megakristik graniti, Savcılıebeyit hornblend graniti ve Kaletepe mikrograniti olarak üç ana kayaç birimine ayrılmıştır. Genelde, Küçükçürtepe megakristik graniti kuvars monzonitik, Savcılıebeyit hornblend graniti kuvars monzodiyoritik ve Kaletepe mikrograniti ise granitik bileşime sahiptirler. Bu üç birim de, aplitik dayklar tarafından keskin dokanaklarla kesilirler. Tüm birimler birbirleriylekökensel olarak ilişkili olup, Savcılıebeyit hornblend graniti ve Küçükçürtepe megakristik graniti ana fazı, aplitik dayklar ise son fazı temsil ederler. Cefalıkdag granitoyidi orta-yüksek K lu kalk-alkalen karakterli olup, kafemik eğilim gösterir. Hernekadar, I -tipi özellikleri S-tipi özelliklere oranla fazla ise de, Cefalıkdag granitoyidini I veya S-tipi granitoyid olarak sınıflamak olası değildir. Jeokimyasal bulgulara göre, Cefalıkdag granitoyidi kıtasal kabuk kökenli olup, çarpışma sonrası tektonik ortam özellikleri göstermektedir. Torid-Anatolid platformunun Kırşehir Masif iyle çarpışmasından sonra, okyanus kabuğu (iç Torid Okyanus kabuğu) ofiyolitik üzerleme sonucu önceden kalınlaşmış kıtasal kabuk (Kırşehir Masifi) altına dalmaya devam etmiş ve bunun sonucunda kısmen ergiyerek, kıtasal kabuk içersinde granitik magma yükselmeye başlamıştır. Yeni oluşan bu magmaların kabuk içersinde yükselimi sırasında, magmatik farklılaşma ve kabuksal kirlenme sonucu, kökenleri aynı fakat bileşimleri değişik olan Cefalıkdag plutonik kayaçları meydana gelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINERALOGY, PETROGRAPHY AND GEOCHEMISTRY OF CEFALIKDAQ PLUTONIC ROCKS (KAMAN REGION - CENTRAL ANATOLIA) GEVEN, Akan Ph.D. in Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr. Coşkun UNAN December, 1992, 165 pages The Cefalikdag plutonic rocks exposed to the south of Kaman region, comprise part of a large plutonic body which belongs to the intrusive suite of the Kırşehir Massif. In this study, mineralogy, petrography and geochemistry of Cefalikdag plutonic rocks were studied in detail. Cefalikdag granitoid, intruded into the metamorphic rocks, is differentiated into three subunits namely; Küçükçürtepe megacrystic granite, Savcılıebeyit hornblende granite and Kaletepe microgranite. Küçükçürtepe megacrystic granite is generally quartz monzonitic; Savcılıebeyit hornblende granite, quartz monzodioritic; and Kaletepe microgranite, granitic. mAH of the differentiated subunits are cut by aplitic dyke3 with sharp contacts. Subunits of Cefalikdag granitoid are genetically related to each other. Savcılıebeyit hornblende granite and Küçükçürtepe megacrystic granite represent the main phase and aplitic dykes comprise the final phase of the intrusion. Cefalikdag granitoid is medium to high K-type calk- alkaline in character and follows the cafemic trend. Although“I -type”characteristics are more than those of“S”-type, Cefalikdag granitoid may not be classified as“I”or“S-type”. According to the data substantiated in this study, Cefalikdag granitoid is of continental crust origin and comprises the properties of post-collisional tectonic environment. After the collision of the Tauride-Anatolide platform with the Kırşehir Massif, the oceanic crust (Inner Tauride Ocean) continued to subduct under the already thickened (due to ophiolitic obduction) continental crust (Kırşehir Massif), and as a result of this it was partially melted and granitic magma started to rise through the continental crust 4 During the rising of these newly formed magmas, co-genetic but compositlonaly different rocks of Cefalikdag granitoid were formed, due to magmatic differentiation and crustal contamination *