Effect of cortex stiffness variation on cleavage in animal cells
Korteks riyitliğinin değişmesinin hayvan hücrelerinin bölünmesi üzerindeki etkisi
- Tez No: 23281
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Cleavage, cell cycle, polar expansion theory, equatorial constriction theory, biomechanical model, ring force, cortex, mitosis, cytokinesis
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Öz KORTEKS RIJITLI?ININ DE?İŞMESİNİN HAYVAN HÜCRELERİNİN BÖLÜNMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ KERMANIAN, Mİna Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Nuri AKKAŞ Nisan 1992, 156 sayfa Bu çalışmada, hücre evresinin önemli bir safhası olan hayvan hücrelerindeki bölünme çalışılmıştır. Hayvan hücreleri bölünmeden hemen önce küresel bir şekil alır. Hücre bölünmesi esnasında ana küresel hücre iki yavru hücreye bölünür ve toplam hacim sabit kalır.“ Sıkıştıran çember teori sine ”göre, ana hücre ekvatoryal halka ile sıkıştırılmıştır. Biyomekanik modellerden elde edilen sayısal sonuçlara göre, sıkıştıran çember kuvveti bölünme tamamlanırken monoton olarak artar. Deneysel sonuçlar, çember kuvve tinin bölünmenin ilk safhalarında arttığını ve son safhalarında azaldığını gösterir. Bu yukarıdaki sonuçlarla çelişkilidir. Önceki modellerde, korteks sabit rijitlikte bir zar olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada korteks rijitliği meridyenel açının fonksiyonu olarak incelenmiştir, incelenen iki durum : a) korteks rijitliği ekvatoryal bölge etrafında polar bölgedekilerden daha yüksektir, b) korteks rijitliği ekvatoryal bölge etrafında polar bölgedekilerden daha zayıftır. Bölünmede ekvatoryal çember kuvvetlerinin nitelikli davranışlarının kullanılan modelde ve önceki modellerde aynı olduğu sayısal sonuçlar ile gösterilmiştir.Bundan dolayı, deneysel sonuçlarda gözlenen kararsızlık durumu diğer faktörlerden kaynaklanmak zorundadır. Anahtar kelimeler : Hücre bölünmesi, hücre evresi, polar genleşme teorisi, biyomekanik model, halka kuvveti, korteks, mitoz, sitokinez, sıkıştıran çember teorisi.
Özet (Çeviri)
m&ff ABSTRACT EFFECT OF CORTEX STIFFNESS VARIATION ON CLEAVAGE IN ANIMAL CELLS KERMANIAN, Mina M.S. in Engineering Sciences Supervisor: Prof.Dr. Nuri AKKAŞ April 1992, 156 pages In this work, cleavage in animal cells, which is an important phase of the cell cycle, is studied. Animal cells acquire a spherical shape just before the division. During cleavage the mother spherical cell is divided into two daughter cells and the total volume remains constant. According to the so-called“ con tractile ring theory”, the mother cell is constricted by an equatorial ring. Ac cording to the numerical results obtained from the biomechanical models, the contractile ring force increases monotonically as the division is completed. This is in contrast with the experimental results which indicate that the ring force increases during the early stages of cleavage and it decreases during the final stages. In the previous models, the cortex is treated as a membrane with uni form stiffness. In the present work the cortex stiffness is considered to be a function of the meridional angle. Two cases are treated : a) the cortex stiff ness around the equatorial region is higher than that around the polar region, b) the cortex stiffness is lower around the equatorial region than that around the polar region. The numerical results show that the qualitative behavior of iii«Jfffî? ' -- ? '-'.ş«-a the equatorial ring force during cleavage for the present model is the same as that of the previous models. Therefore, the instability phenomenon observed in experimental results must be caused by some other factor (s).