Üzüm çekirdeğinden fenolik bileşiklerin basınçlı sıvı ekstraksiyonu ve optimizasyonu
Pressurized liquid extraction of phenolic compounds from grape seed and optimization
- Tez No: 232925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN BOZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı sıvı ekstraksiyonu, üzüm çekirdeği, fenolik bileşen, polimerik prosiyanidin, cevap yüzey yöntemi, Pressurized liquid extraction, grape seed, Phenolic compounds, Polymeric procyanidin, response surface methodology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, basınçlı sıvı ekstraksiyon parametrelerinin, kırmızı üzüm (Vitis vinifera L.) çekirdeğinden polifenolik maddelerin ekstraksiyonu üzerine etkileri incelenmiştir.Bu amaçla, %70 lik aseton çözücüsü kullanılarak, önce tek faktör değiştirilip diğer faktörlerin sabit tutulmasıyla partikül boyutu, sıcaklık, zaman, katı-sıvı oranı ve döngü (kademe) sayısının, ham ekstre verimi, fenolik bileşen (toplam fenol ve toplam prosiyanidin) verimi ve ekstrelerin antioksidan aktivitesi üzerine etkileri belirlenmiştir.Çalışmanın ikinci aşamasında, partikül boyutu, sıcaklık ve zaman bağımsız değişkenleri kullanılarak 2^3 düzeyinde Cevap Yüzey Yöntemi (RSM) kullanılarak deney tasarımı yapılmış ve çalışılan parametrelerin toplam fenolik bileşen ve toplam polimerik prosiyanidin verimi üzerine etkileri gözlenerek %95 güven aralığında ikinci derece model eşitlikleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of pressurized liquid extraction parameters on the extraction of red grape (Vitis vinifera L.) seed polyphenolic compounds were investigated.Therefore the effect of particle size, temperature, time, solid/liquid ratio and cycle on extraction yield, phenolic compound (total phenolic content and total procyanidin) yield and antioxidant activity of extracts were determined by changing one factor at a time (other factors are constant) using 70% acetone solvent.In the second part of the study, Response Surface Method (RSM) was performed in the level of 2^3 using independent parameters; particle size, temperature and time. The effects of studied parameters on the total phenolic compound and total polymeric procyanidin yield were investigated and second order model equations in the confidence level of 95% were developed.