Effect of antioxidants and growth conditions on the cytotoxicity of hydrogen peroxide on escherichia coli
Hidrojen peroksit'in escherichia coli stotoksisitesinde antioksidan maddeler ve büyüme koşullarının etkisi
  1. Tez No: 23294
  2. Yazar: AREZOO PAKDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜVEYDA BAŞAĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen peroksit, sitotoksisite, E. coli, hidroksil radikali, antioksidan, Hydrogen peroxide, cytotoxicity, E. coli, antioxidants, hydroxyl radical
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz HİDROJEN PEROKSİT İN ESCHERICHIA COLI SİTOTOKSİSİTESİNDE ANTİOKSİDAN MADDELER VE BÜYÜME KOŞULLARI'NIN ETKİSİ PAKDEL, Arezoo Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilitn Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüveyda Başağa Haziran, 1992, 70 sayfa. Hidrojen peroksit Escherichia coli dahil olmak üzere birçok hücre türleri üzerinde toksik etki yapar. Peroksitler, kısa ömürlü, radikalleri meydana getirerek canlı organizmaları hasara uğratabilirler ve bu radikaller lipid, protein, nükleik asit ve karbonhidrat gibi biyomoleküllerle reaksiyona girerler. Hidrojen peroksit toksisitesinin, bu maddenin“Fenton reaksiyonu”adıyla anılan reaksiyonu neticesinde meydana getirdiği hidroksil radikaline bağlı olduğu bilinmektedir. Bu deneysel çalışmada, üreme kolaylığı, aerobik ve anaerobik şartlara uyumluluğu ve hem genetik hem de enzimatik özellikleri iyi bilindiğinden dolayı EL çoli model sistem olarak seçilmiştir. Hidrojen peroksit'in E. coli üzerindeki öldürücü etkisi iki değişik konsantrasyonda incelenmektedir. Mod-I, hidrojen peroksit konsantrasyonunun 1-2 mM olduğu, mod-II ise hidrojen peroksit konsantrasyonunun 10 mM'dan fazla olduğu durumlarda tespit edilmiştir. Bu çalışma hidrojen peroksit toksisitesinin bilinmeyen yönlerini aydınlatmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. E. coli hücreleri isotonik saline solüsyonunda inkübe edildiğinde ve hidrojen peroksit mod-I konsantrasyonundailave edildiğinde toksik etki görülmemiştir, ancak, hidrojen peroksit mod-Il konsantrasyonunda ilave edildiğinde aynı şartlardaki hücreler üzerinde toksik etkisi görülmüştür. Potasyum siyanid, 2 mM hidrojen peroksit ile birlikte ortamda bulunduğunda (Mod-I) hidrojen peroksit' in toksit etkisini artırdığı görülmüştür. Aynı deneyler 20 mM H90-, ile yapıldığında ise (Mod-II) potasyum siyanid H>07'nin etkisini artıramamıştır. Eksponansiyel fazda üremekte olan hücreler, 30 fxM H,0? ile muamele edildikten sonra mod-I ve mod-II konsantrasyonlarında H702 ilave edildiğinde her iki mod da toksik etkinin azaldığı görülmüştür. Antioksidan maddelerin etkili olup olmadığını araştırmak üzere IdB 1016 ve vitamin E {a- tocopherol) kullanılmıştır. Elde edilen neticelerden, her iki mod için IdB 1016 fazla etkili olamamış oysa a- tocopherol her iki mod da önemli ölçüde koruyucu etki göstermiştir ve hücre sayısında belirgin bir azalma gözlenmemiştir. Hidroksil radikalini tutma özelliği iyi bilinen DMSO, her iki mod'da E. Coli hücrelerini toksik etkiden koruyabilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ANTIOXIDANTS AND GROWTH CONDITIONS ON THE CYTOTOXICITY OF HYDROGEN PEROXIDE ON ESCHERICHIA COLI PAKDEL, Arezoo M.S. in Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüveyda BAŞA?A June, 1992, 70 pages. Hydrogen peroxide is lethal to many cell types, including the bacterium Escherichia coli. Peroxides yield transient radical species that can damage living organisms through the reaction of free radicals with biomolecules, such as lipids, proteins, nucleic acids, and carbohydrates. The toxicity of H90, is thought to be mediated in part by“Fenton reaction”in which the active hydroxyl radical is generated by the decomposition of H,Or E. coli was selected as an experimental organism because of its simple growth requirements, its ability to grow anaerobically or aerobically, and the extensive knowledge available concering its genetics and enzymology. Two modes of killings of E. coli by H,07 can be distinguished. Mode-I killing was maximal with H2O2 at a concentration of 1-2 mM and mode-II killing occured at higher doses of Rp2 ( > 10 mM). This study was conducted in order to shed more light on the toxic action of R>00 on E. coli. When cells were incubated in isotonic saline solution and H.,0, was added at a concentration representative of mode-I killing, no toxicity was 111observed, however at higher concentration of H,0^ representing mode-II killing, toxicity could be observed. Potassium cyanide when used in combination with 2 mM H9CX>, a potentiation of bactericidal effect of Fi,07 was observed. Potassium cyanide when tested with 20 mM H-,0,, did not show any potentiative effect on this mode. Prior treatment of exponentially growing cells of E. col i with 30 (xM H2P2, reduced the toxicity of mode-I and mode-II killing. IdB 1016 and vitamin E (a- tocopherol) were used to test the effect of antioxidants on the cytotoxicity of H7Or From the results obtained, IdB 1016 alone did not show any significant protection in both modes of killing of H^O0, whereas, tt-tocopherol significantly increased the surviving fraction of the cells in mode-I and mode-II killing. An efficient OH° scavenger DMSO also protected E. Çoli cells in both modes of H9O0 toxicity.