Asitli ortamdaki korozyona karşı schiff bazı temelli bazı yeni inhibitörlerin geliştirilmesi
The development of some new schiff base compounds as corrosion inhibitors for the inhibition of corrosion in aggressive acidic media
- Tez No: 232986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN CEBESOY EMREGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Corrosion, inhibition, Schiff base, steel, substituent
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sentezlenen sekiz farklı Schiff bazının; 2-(fenil-iminometil)fenol, 2-(2-siyanofenil iminometil)fenol, 2-(3-siyanofenil-iminometil)fenol, 2-(4-siyanofenil-iminometil)fenol, 2-(2-florofenil-iminometil)fenol, 2-(2-klorofenil-iminometil)fenol, 2-(2-bromofenil-iminometil)fenol, 2-(2-iyodofenil-iminometil)fenol, 1M HCl ortamında, çelik üzerindeki inhibitör etkinlikleri polarizasyon ve empedans teknikleri kullanılarak araştırılmıştır. Bileşiklerin sübstitüent ve yönlenme etkisi göz önünde tutulmuştur. Bütün bileşiklerde, derişimin artması ile inhibitör etkinliğinin arttığı, iyot sübstitüe hariç sıcaklığın artması ile azaldığı veya hiç değişmediği belirlenmiştir. İnhibisyon mekanizmasının daha iyi anlaşılması bakımından bütün termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Adsorpsiyon Langmuir adsorpsiyon izotermine uymaktadır. En yüksek inhibisyon ?CN sübstitüe bileşiklerde görülmüştür.Şubat 2008, 112 sayfaAnahtar Kelimeler : Korozyon, İnhibisyon, Schiff bazı, çelik, sübstitüent
Özet (Çeviri)
The inhibitory effect of 8 different Schiff base compounds ( (2-phenyl-iminomethyl ) phenol, 2-(2-cyonophenyl-iminomethyl) phenol, 2-(3-cyonophenyl-iminomethyl) phenol, 2-(4-cyonophenyl-iminomethyl) phenol, 2-(2-florophenyl-iminomethyl) phenol, 2-(2-chlorophenyl-iminomethyl) phenol, 2-(2-bromophenyl-iminomethyl) phenol, 2-(2-iodophenyl-iminomethyl) phenol ) on the corrosion of mild steel in 1M HCl has been investigated, using polarization and impedance techniquies. The effect of substituents and their positions have also been evaluated. The results indicate the increase in concentration and temperature to effect the degree of inhibition in a classical way with the exception of the iodine substituted compound. Also thermodynamic parameter were evaluated for the inhibition process. The inhibitors were observed to follow the Langmuir adsorption isotherm.February 2008, 112 pages