Design and realization of microwave phase shifters
Mikrodalga faz kaydırıcıların tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 23304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. SENCER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Faz Kaydırıcılar, Schiffman, Ardışık İletim Hattı, Tüm Geçiren Devreler, Doğrusal Fazlı Süzgeç, Phase Shifter, Sohiffmann. Cascaded Cowoiensurate Transmission Line, All Pas« Networks- Linear Phase Filters. Science
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz MÎJCRODALGA FAZ KAYDI RICILAEIN TASARIMI YE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ YENİ POSAN, Atilla Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doc.Dr. S. SeBCer KOÇ Şube t 1992, 3 01 Sayfa Bu t-e^cde diff eransiyel faz kaydıncılann tasarımı ve gerçekleştirilmesi anlatılmıştır. Bu amaçla iki yaklaşım kullanılmıştır, ilk yaklaşımda, kaskadlanmış İletim hatlı, Tüm geçiren devreler kullanılmıştır. Bu yapının faz karakterinin analiz vs optimizasyonu açıklanmıştır. ikinci yaklaşımda ise, doğrusal faz süzgeçlerin faz kaydırıcı eleman olarak kullanılması ele alınmıştır. Bahsedilen tüm geçiren devreler 10: 1 gibi geniş bantlar için optimize edilebilirler, fakat gerekli bağlantı değerleri çok yükselmekte ve gerçekleştirilmesi için yüksek hassasiyet gerekmektedir. vıDoğrusal fazlı süzgeçler kullanılarak, bağlantılı hatlardan kurtul una bilir, böylece gerçekl eştir! liri i k artar, ancak, bant genişliği genlik tepkesi ile sınırlıdır. Bu çalışmada iki kat bant genişliği elde edilebilmiştir. Daha geniş bantlar genlik eşitleme ya da başka tekniklerle elde edilebilir. Bu konu ileride yapılacak bir çalışma olarak düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND REALIZATION OF MICROWAVE PHASE SHIFTERS YENİ DOĞAN Atilla M.S. 1b Electrical and Electronics Eng- Supervisor: Asst.Prof -Dr-S- Sence r KOÇ February 1991 - 101 Pages Id this tbesiss design and realization of differentia] phase shifters are done. Two different approach is fol lowed- Tbe first one uses cascaded coupled transmission line C-section all pass networks. Analysis and optimization of tbe pbase characteristic of these structures are explained. In tbe second approach, utilization of linear phase filters as a pbase shifting element is considered. C-Section all pass networks nan be optimised over very wide bandwidths such as 10:1- but the coupling values become very large and realization of such structures requires very high precision. xvBy using linear phase filters, coupled Lines can he avoided, thus realisation is eaiser. However, the bandwidth is limited by the amplitude response- Tn this work octave bandwidths are obtained, but. wider bandwidth, nan be achived by using amplitude equalisation c*r other techniques, whinh is a subject of future work.