Ce belgelendirme
Ce marking
  1. Tez No: 233066
  2. Yazar: HALİL ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT ZEKİ YENEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CE isareti, Türkiye, CE marking, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalısmada CE isareti uygulamasının ülkemizdeki durumu, uygulama hakkında tanıtıcı bilgiler, uygulamada görülen sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmıstır. Türkiye açısından bakıldığında, uygulamanın yürürlüğe girmesinden uzunca bir süre geride kalmıs olmasına rağmen hala birtakım yanlıs anlasılmalar, hatalı, eksik veya asırı uygulamalar görülmektedir. Bu durum da bazen yerli üreticiyi iç pazarda, bazen ihracatçıyı, bazen de ithalatçıyı zor durumda bırakmaktadır. Günümüzde konuyla ilgili çesitli düzenlemeler yapılmıs bulunmaktadır. AB uyum çalısmaları neticesinde mevzuat farklılıkları ortadan kaldırılmıs, uygulama yurt içinde de zorunlu hale getirilmistir. Fakat geçis öncesindeki çalısmaların ve hazırlıkların yeterli olmayısı çesitli sıkıntıları da beraberinde getirmis, yerli ve yabancı yatırımcılar büyük zararlara maruz kalmıstır. Konunun önemi cari açığa yaptığı doğrudan etki ile birlikte değerlendirildiğinde sağlıklı olarak görülebilir. Bu nedenle ilgili kuruluslar konu üzerine daha çok eğilmeli, özellikle üretici ve tüketicilerin de gözetim ve denetim mekanizmasında etkin rol almaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, situation of CE marking in our country, introductory statements about the subject, problems at the practical area and solution proposals have been considered. When we look at from the side of Turkey, there is still certain wrong understandings, deficiencies or excessive practices despite the marking?s very long validity past. This situation creates bad circumstances for sometimes native producers at the local market, sometimes for exporters, and sometimes for importers. Today, various arrangements are made connected with the subject. Results of EU adaption studies, differences of the laws, CE marking became obligatory. But local and foreign investors are exposed to big losses as a result of lack of studies and preparations before the CE. Importance of the subject could be understood if evaluated with its direct effect to current deficit. For this reason, relevant organizations must dwell upon CE marking, especially producers and consumers also should have a part in supervision and control mechanism.