Kinetic and equilibrium binding analysis of sheep brain opioid receptors
Koyun beyni opat reseptörlerinin kinetik ve denge hali bağlanma analizleri
- Tez No: 23322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Koyun Beyin Zarı, Opiat Reseptörü, Naloxone, Bağlanma kinetiği, Beyin Korteksi, Mikrovessel, Sheep Brain Membrane, Opioid Receptors, Naloxone, Binding Kinetics, Brain Cortex, Microvessels. Science Code No: 401.01.05 iv
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ KOYUN BEYNİ OPIAT RESEPTÖRLERİNİN KİNETİK VE DENGE HALI BAĞLANMA ANALİZLERİ MAHBOOBI, Homa Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dala Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral YÜCEL Mayıs, 1992, 81 sayfa. Bu çalışmada koyun beyni opiat reseptörlerinin bağlanma özellikleri araştırılmıştır. Kinetik ve denge hali bağlanma çalışmaları erkek deneklerin izole edilmiş beyin zarları üzerinde, evrensel bir opiat antagonisti 3 3 olan [ H] -Naloxone 'la yapıldı. [ H] -Naloxone 'un özgün bağlanması pH'a ve sıcaklığa bağımlıydı. Denenen değerler içinde en yüksek özgün bağlanma pH 7.6 ve 0 ' C de gözlendi. Optimum bağlanma şartlarında ( pH 7,6, 0" C, 0.6-0.8 mg protein/ml reaksiyon ortamı), özgün bağlanmanın total bağlanmaya oranı % 35-45 civarındaydı. Denge hali bağlanma analizi yüksek afiniteli tek bağlanma bölgesi gösterdi. Koyun beyni reseptörleri için Kp ve Bmax değerleri sırasıyla, 1. 07 nM ve 17.2fmol/mg protein olarak hesaplandı. Opiat reseptörlerin dağılımı ile ilgili olarak koyun beyninden mikrovesel izolasiyonu yapıldı.Mikrovesel- lerin karakterizasiyonu için, alkalan fosfataz ve gamma-3 glutamiltransf araz'm aktiviteleri hesaplandı. [ H]- Naloxone'nun bağlanma alanizinde koyun beyin korteksine yüksek değerde özgün bağlanma gözlendi (120.08 fmol/ mg protein).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETIC AND EQUILIBRIUM BINDING ANALYSIS OF SHEEP BRAIN OPIOID RECEPTORS MAHBOOBI, Homa M.S. in Biochemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Meral YÜCEL May, 1992, 81 pages. In this study binding characteristics of sheep brain membrane opioid receptors were investigated. Kinetic and equilibrium binding experiments were carried out on isolated membrane fragments of male animal using a 3 universal opioid antagonist, [ H] -naloxone. Specific 3 binding of [ H] -naloxone was pH and temperature dependent, Maximum specific binding was observed at pH 7.6 and O'C. Under optimum assay conditions ( pH 7.6, 0° C, 0.4-0.6 mg protein / 1 ml assay medium), specific binding to total binding ratios of 35-45 % were obtained at equilibrium. Equilibrium binding analysis revealed single high affinity binding sites. Corresponding K^ and Bmax values were 1.07 nM and 17.2 fmol/mg protein, respectively. For localization of opioid receptors, microvessels from cerebral cortex were prepared. The biochemical characterization of microvessels were tested by alkaline 111phosphatase (ALP) and gamma-glutamyltranspeptidase (GGT) enzyme activity. The results of enzymes assays revealed 3 enrichment of the capillary fraction. [ H] -Naloxone binding analysis revealed high binding to capillary fractions of sheep cerebral cortex (120.08 fmol/ mg protein).