Türkiye'de döviz kuru geçişi: Şokların lineer olmayan yayılımı
Exchange rate pass-through in Turkey: Nonlinear propagation of shocks approach
  1. Tez No: 233220
  2. Yazar: KEZİBAN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AKDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru Geçişi, Eşik Vektör Otoregresif (TVAR), Exchange Rate Pass-Through, Threshold Vector Autoregression (TVAR)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Döviz kuru geçişi ile bir birim şokun genel fiyat seviyesine nasıl geçtiği araştırılır. McCarthy(1999) bazı gelişmiş ülkeler için toplam seviye üzerindeki döviz kuru geçişini araştırmıştır. Analiz edilen ülkelerin çoğunda, tüketici fiyatları için döviz kuru geçişi tutarlı bulmuştur. Gelişmiş ekonomiler üzerinde 43 ampirik çalışma Menon(1995a) tarafından sunulmuştur. Bu çalışmaların çoğunda döviz kuru geçişinin tamamlanmamış olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bazı çalışmalarda, geçişin asimetrik olduğu bulunmuştur. Geçişin asimetrik olması, döviz kuru artışları ve azalışları süresince, geçiş kurunun farklı olması anlamına gelir. Döviz kuru geçişinin asimetrik veya tamamlanmamış olabileceği Menon (1995a) ve McCarthy(1999) tarafından gösterilmiştir. Hem süre hem de büyüklük olarak döviz kuru değişimlerinin fiyatlara etkisini tespit etmek için vektör otoregresif(VAR) metodolojisi kullanıImaktadır(McCarthy, 1999)). Fiyatlardaki azalma seviyesi, geçiş mekanizması için önemlidir. Mart 2003' ten itibaren ABD Dolarındaki artış trendinin enflasyon üzerinde çok fazla etkisinin olduğunu söylemek zordur. Bundan dolayı, artış üzerindeki azalma etkisinde asimetriklik bulunabilir. Asimetrinin bir türü ABD Dolarındaki artışa karşı azalmadır. Asimetri sıfır etrafında olmayabilir fakat sıfıra yakın pozitif bir sayı etrafında olması beklenmektedir. McCarthy(1999) tarafından önerilen metod, eşik seviyesini tespit etmek için kullanılan standart bir yöntemdir.Bu çalışmada, Türkiye'deki, genel fiyat endeksi ve döviz kuru serileri için Berument (2007) tarafından önerilen VAR modeli göz önüne alınarak, döviz kuru geçişkenliğinin Balke (2000) tarafından önerilen aralık tarama yöntemi ile hangi noktadan sonra etkili olduğunu araştırılacaktır.Bu çalışmanın amacı; Balke(2000) aralık tarama yöntemini kullanarak model parametrelerini tahmin etmek ve döviz kuru geçişindeki asimetriyi incelemektir.
Özet (Çeviri)
The exchange rate pass through investigates how a one-unit shock is transmitted to general price level. McCarthy(1999) presents a comprehensive study of exchange rate pass through on the aggregate level for a number of industrialised countries. In most of the countries analyzed, the exchange rate pass through to consumer prices is found to be modest. Menon(1995a) presents an overview of 43 empirical studies on industrialised economies. The majority of these studies conclude that exchange rate pass-through is incomplete. Some studies have also found pass through to be asymmetric, which implies that the rate of pass-through is different during exchange rate appreciations and depreciations. The empirical evidence reported suggests that exchange rate pass through might be asymmetric or incomplete(Menon(1995a) and McCarthy(1999)). Most of the time these studies employ the VAR methodology to capture the effect of exchange rate innovation to prices for both its magnitude and duration (McCarthy, 1999). The level of depreciation might be crucial for the transmission mechanism. The current trend of US dollar appreciation since March of 2003 did not bring negative inflation. Therefore there might be asymmetry of the effect of depreciation on appreciation. One type of asymmetry is depreciation versus appreciation US dollar. However, the asymmetry may not be around zero but it might be around a positive number.In this study, we will consider the model proposed by Berument(2007) for general price index and exchange rate series and try to investigate the point of exchange rate pass through. Berument(2007) assumes directly that there is a direct stable relationship between the price index and exchange rates. Here, we will try to investigate the break point where this relationship is valid by using Balke?s grid search method.The purpose of this study to extend the VAR model of Berument(2007) for Turkey by using grid search method of Balke(2000), estimate the threshold model parameter and assess the asymmetry of the exchange rate pass- through.