q-Meyer-König ve Zeller operatörlerinin yaklaşım özellikleri
Approximation Properties of q-Meyer-König and Zeller operators
  1. Tez No: 233232
  2. Yazar: REYHAN CANATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OGÜN DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer pozitif operatör, Korovkin teoremi, q-Meyer-König ve Zeller operatörü, süreklilik modülü, Peetre-K fonksiyoneli, Lipschitz tipli maksimal fonksiyon, Linear positive operator, Korovkin theorem, q-Meyer-König and Zeller operator, Modulus of continuity, Peetre?s K-functionel, Maximal function with type of Lipschitz
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu yüksek lisans tezi dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, lineer pozitif operatörlere ait tanımlar temel özellikleri ile birlikte verilmiştir. Ayrıca daha sonraki bölümlerde de kullanacağımız Korovkin teoremi bu bölümde verilmiştir.İkinci bölümde q-Meyer-König ve Zeller operatörlerinin tanımı yapılmış ve yaklaşım özellikleri Korovkin teoremi kullanılarak incelenmiştir.Üçüncü bölümde q-Meyer-König ve Zeller operatörlerinin yaklaşım hızları süreklilik modülü, Peetre-K fonksiyoneli ve Lipschitz tipli maksimal fonksiyon yardımıyla incelenmiştir.Son bölümde ise q-Meyer-König ve Zeller operatörlerinin monotonluk özelliği incelenmiş ve bu operatörlerin açık formülleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master thesis consists of four chapters.In the first chapter, the definitions of linear positive operators are given with their fundamental properties. In addition, Korovkin theorem which we will use following chapters, is given in this chapter.In the second chapter, q-Meyer-König and Zeller operators? definition is given and their approximation properties are examined with using Korovkin theorem.In the third chapter, the speed of approximation of q-Meyer-König and Zeller operators is examined with the help of modulus of continuity, K-functionel of Peetre and the Lipschitz type maximal function.In the last chapter, monotonicity properties of q-Meyer-König and Zeller operators are investigated and the explicit formulas of q-Meyer-König and Zeller operators are obtained.