Yörükler Köyü doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerinde bir araştırma
Comparison of different vegetation measurement methods in determining botanicalal composition and yield potential of the pasture in Yörükler Village of Hayrabolu district, Tekirdağ
  1. Tez No: 233276
  2. Yazar: MUSTAFA GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal mera, mera ölçüm yöntemleri, botanik kompozisyon, bitki ile kaplı alan, Natural pasture cover, vegetation measurement methods, botanical composition, vegetation coverage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma 2007 yılında Hayrabolu ilçesi Yörükler köyü doğal merasında vejetasyonunu oluşturan türlerin teşhisi, vejetasyon ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyonu, bitki türlerinin dağılışı ve verim potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Mera alanı 1204 da olup 4 farklı bölgede, 15 adet gübreli ve gübresiz 1 m2'lik kafes içi alanlarda transekt, lup ve ağırlık yöntemi kullanılarak ölçümler yapılmıştır. Bitki ile kaplı alan gübreli alanda transek yönteminde % 93,71 nokta yönteminde % 95,62 gübresiz alanda % 83,79 ve % 86,37 olarak belirlenmiştir. Familyalar bazında botanik kompozisyon gübreli alanda transekt, nokta yöntemlerinde sırasıyla baklagillerde % 30,20 ve % 31,85, buğdaygillerde % 49,78 ve % 43,53 ve diğer familyalarda % 20,02 ve % 24,62, gübresiz alanda baklagillerde % 23,59 ve % 27,24, buğdaygillerde % 50,93 ve % 43,87 ve diğer familyalarda % 25,48 ve % 28,89 olarak bulunmuştur. Ağırlık yöntemi ile gübreli ve gübresiz alanda botanik kompozisyon sırasıyla yeşil ağırlığa göre baklagillerde % 33,74 ve % 23,56, buğdaygiller % 48,84 ve % 52,39 ve diğer familyalarda % 17,42 ve % 24,05 olarak tespit edilmiştir. Kuru ağırlığa göre gübreli ve gübresiz alanların botanik kompozisyonunda sırasıyla baklagillerde % 33,93 ve % 21,75, buğdaygiller % 49,19 ve % 55,48 ve diğer familyalarda % 16,88 ve % 22,78 olarak belirlenmiştir.Transekt, nokta ve ağırlık yöntemleri ile elde edilen sonuçlar ikili grublar halinde t ve korelasyon analizlerine tabi tutulmuştur. T testi analizlerine göre yöntemler arasında olumlu ve çok önemli ilişkiler bulunmuştur. Botanik kompozisyonda en yüksek ilişki transekt ve nokta yöntemleri arasında (t=14,177 **) en küçük ilişki transekt - ağırlık yöntemleri arasında (t=11,484 **) bulunmuştur. Yöntemler arasında en yüksek korelasyon transek - ağırlık yöntemleri arasında (0,072) olmuştur.Araştırmanın yürütüldüğü meranın genel ortalaması olarak gübreli alanda 1228,5 kg/da yeşil ve 538,56 kg/da kuru ot verimi sırasıyla, gübresiz alanda 808,00 kg/da yeşil ve 337,64 kg/da kuru ot elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on natural pasture vegetation of Yörükler Village in Hayrabolu district in Tekirdağ in 2007. In this research, transect point-frame and weight methods were used to estimate vegetation coverage and botanical composition in cages in both fertilized and unfertilized areas. In the study, 1280 da experimental area was divided into 4 different areas in which 15 cage (1 m2) in fertilized and 15 (1 m2) unfertilized areas and 3 transect, 6 point frame methods measurements were applied in the cages.The results indicated that plant-covered area measurement values on fertilized pasture were 93, 75% and 95, 62% on average in transect, and point-frame measurements, respectively. And the values on fertilized areas were %83, 78 and %86, 78 in transect, and point-frame measurements. Botanical composition was determined as 30,17%, 31,86% Fabaceae, 49,79%, 43,53% Poaceae and 20,04%, 24,62% other families in transect and point-frame measurements in fertilized area. The botanical composition was 23,65%, 27,26 %, Fabaceae, 50,95%, 43,88% Poaceae and 25,40%, 28,86% other families in transect and point-frame measurements, respectively, in cages on unfertilized area.The botanical composition was found as 33,74%, 23,56 % Fabaceae, 48,84%, 52,39% Poaceae and 17,42%, 24,05% the other families by weight method measurements of green herbage yield in fertilized and unfertilized areas, respectively.The botanical composition was determined as 33,93%, 21,75% Fabaceae, 49,19%, 55,58% Poaceae and 16,88%, 22,78% the other families by weight method measurements of dry herbage yield in fertilized and unfertilized areas.According to the t test analysis, positive and very significant relations were determined between three measurement methods, which were transect, point-frame and weight methods measurements. The highest statistical relation in botanical composition was found between transect and point-frame methods (t=14,177 **) and the lowest relation level was between transect and weight methods (t=11,484 **). The highest correlation was between transect and weight methods (0,072).In the study, pasture yield was estimated in green weight and dry weight in both fertilized and unfertilized areas as 1228,5 t/da and 538,6 t/da, 808,00 t/da and 337,64 t/da in cages, respectively.