Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sahil yedekleri envanterinin model tasarımı
Developing a model for Turkish Navy shorebased allovance list inventory
  1. Tez No: 233303
  2. Yazar: CEMALETTİN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ALADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Yönetimi, AHP, AIM, Inventory Management, AHP, AIM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Lojistik sürecin herhangi bir aşamasında yer alan tüm işletme ve kurumlariçin, müşterilerden gelecek talebin önceden öngörülmesi ve bu doğrultuda planlamayapılması her zaman arzulanan bir hedef olmuştur. Bu kapsamda talep tahminyöntemleri geliştirilerek talebin önceden tam olarak bilinememesi durumlarda eldekiverilere dayanılarak tahmin edilmeye çalışılmıştır.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına lojistik sürecin geliştirilmesi ve yönetilmesigörevlerini üstlenen Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığında da benzer şekildebirliklerin malzeme ihtiyaçlarının önceden kestirilmesi ve bu doğrultuda tedarikçalışmalarının başlatılarak sahil stoklarının oluşturulması üzerinde çalışılanalanlardan birisidir.Bu kapsamda geçmiş yıllara ait sarf verileri diğer malzeme yönetim bilgileri ve kararvericilerin sağladığı karar değişkenleri ile harmanlanarak gelecek yıllara ait taleptahminleri ve buna bağlı olarak tedarik / imalat süreçleri başlatılmaktadır.Talep tahminlerinin ve neticede tedarik kararlarının isabet oranının yüksek olmasıbütçenin etkin kullanımını sağlayacak ambarlarda hareket görmeyen malzemeoluşumunun önüne geçecektir.Çalışma esnasında öncelikle bilinen talep tahmin yöntemleri mevcut veriler üzerindedenenmiş ve son yıl verileriyle karşılaştırılarak isabet oranları gözlemlenmiştir.Problemin detaylı incelenmesinde klasik talep tahmin yöntemlerinin bu probleminçözümüne uygulanamayacağı görülmüş problemin talep tahmininden öte bir kararproblemi olduğu belirlenmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmada karar vericilerekararlarında destek olması amacıyla Analitik Karar Süreci (AHP) tekniğindenfaydalanılarak bir model gerçekleştirilmiştir. Bu sayede karar vericiler probleminçözümüne tesir eden tüm faktörlerin beraber irdelenmesiyle ileriki yıllar için üzerindeçalışılan malzeme kalemi için tedarik sürecinin başlatılıp başlatılmamasına kararverecektir.
Özet (Çeviri)
All the companies during their logistic progress aim to forecast customerdemand and plan their manufacturing and procurements on this base. When thecustomer demand is unpredictable, forecast methods are used with the existingstatistical data to produce the desired customer demand.Inventory Control Point (EKM) on behalf of Turkish Naval Forces is working onpredicting platform material demand from the Supply Centers and for this purposethe exiting sales order data is used with the decision criteria?s to place orders andmake manufacturing plans. Making efficient demand forecast and procurementsyields to balanced and efficient use of the budget and prevents unneeded stock ofmaterials.In this work, primarily existing statistical sales data used with existing forecastmethods to generate future demands. After that all these forecasts were checkedupon the final your real data and the results were evaluated. During the explorationof the problem it was discovered that forecast data is not solely enough to makeprocurement decisions. When the criterias are defined, it was found out that this isprimarily a multi criteria decision problem. Afterwards an AHP model was developedto help decision makers on their decisions and it is open further developments anddynamic to changing critics.As the final step AIM was used to list the items by using the criterias defined by thedecision maker, to finalize recommended procurement list.