Türk askeri tarihinde astsubaylığın yeri ve astsubay yetiştiren askeri okullar
The place of non-commissioned officers in the history of Turkish military and the military schools that train non-commissioned officers
- Tez No: 872041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN IMIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Astsubay, Küçük Zabit, Gedikli, Askeri Eğitim, Askeri Okul, Non-commissioned Officer, Küçük Zabit, Gedikli, Military Education, Military School
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, günümüz modern ordularının omuriliğini oluşturduğu değerlendirilen astsubaylığın Türk Ordusu özelinde ve Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile sağlık sınıfı hariç tutulmuştur) bağlamında ortaya çıkışı ve günümüze kadarki gelişimi ele alınmıştır. Bu çerçevede astsubaylığın ve geçmişten günümüze astsubay yetiştirmiş askeri okulların gelişim süreçleri üç ana bölüme ayrılarak incelenmiştir. Bu üç bölümün oluşturulmasında her bölümün başlangıç ve bitişi astsubaylık için tarihsel açıdan kırılma noktası olarak nitelendirilebilecek gelişmelerin yaşandığı tarih ve olaylar göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Bu kapsamda araştırmanın başlangıç noktasını; orduda gerçekleştirilen modernleşme çalışmaları neticesinde astsubaylığın, Türk Ordusu ve günümüz ordularındaki görev ve sorumluluk sahası anlamında ortaya çıkışı olarak değerlendirilen gelişmeler oluşturmuştur. İlk bölüm, araştırmanın başlangıç noktasından Cumhuriyetin ilanına kadar astsubaylık ve astsubay okulları ile ilgili yaşanan gelişmelerden ibarettir. İkinci bölümde, cumhuriyetin ilk yıllarından 5802 sayılı Kanun'un kabulüne kadar astsubaylık ve astsubay yetiştiren askeri okulların durumu incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise 5802 sayılı kanunun incelenmesiyle başlamıştır. Bu kanun ile yaşanan gelişmeler ve Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerine astsubay yetiştiren eğitim kurumları günümüze kadar devam eden süreçte ele alınmıştır. Ordunun teknik ara insan gücünü oluşturan eski ve yeni ordu ikamesi sırasında ordu kadrolarında belirmeye başlayan astsubaylık günümüze kadar özellikle yasal ve eğitsel alanlarda birçok değişim ve dönüşüm geçirmiştir. Çalışmanın ilerleyen sayfalarında görüleceği üzere ortaya çıkışından bu yana astsubaylığın yasal zemini güçlendirilmeye, diğer bir ifadeyle astsubaylık hedef kitleye cazip bir mesleki statü haline getirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda süreç içerisinde yaşanan bir diğer gelişme ise astsubay eğitimine yönelik olarak gerçekleşmiş, harp silah araçları alanında gelişen teknoloji, astsubaylık eğitim seviyesinin yükseltilmesinde temel belirleyici etken olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the emergence and development of the non-commissioned officer, which is considered to form the backbone of today's modern armies, in the context of the Turkish Army and the Land, Air and Naval Forces (Gendarmerie General Command, Coast Guard Command, health class are excluded) is discussed. In this framework, the development processes of non-commissioned officers and military schools that have trained non-commissioned officers from the past to the present have been analyzed in three main sections. In the creation of these three sections, the beginning and end of each section were formed by taking into account the date and event in which the events that can be characterized as a historical breaking point for non-commissioned officers were taken into account. In this context, the starting point of the research is the developments that are considered as the emergence of the noncommissioned officer position in the Turkish Army in terms of the field of duty and responsibility in today's armies as a result of the modernization efforts carried out in the army. The first section consists of the developments related to non-commissioned officers and non-commissioned officer schools from the starting point of the research until the proclamation of the Republic. The second section examines the situation of non-commissioned officers and noncommissioned officer training military schools from the first years of the Republic until the adoption of Law No. 5802. The third section begins with an examination of Law No. 5802. The developments experienced with this law and the educational institutions that train noncommissioned officers for the Land, Naval and Air Forces to the present day are studied.