Tam ve sansürlü örneklem durumlarında Weibull dağılımı için bazı istatistiki sonuç çıkarımları
Some inference about the Weibull distribution by using the complete and censored sampling data
  1. Tez No: 233370
  2. Yazar: DİLŞEN TAMAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Analizi, Sansürleme, Sansürlü Veri, Parametrik Yaşam Modelleri, Weibull Dağılımı, Parametre Tahmini, Survival Analysis, Censoring, Censored Data, Parametric Survival Models, Weibull Distribution, Parameter Estimation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yaşam analizi, yapılacak çalışmalarda başarısızlık olarak adlandırılan ve genellikle bozulma, ölüm, çürüme v.b. olarak karşımıza çıkan olayların meydana gelmesine kadar geçen süre olarak elde edilen verilerin analizidir. Yaşam analizi, mühendislik, sosyal bilimler, aktüerya ve tıp alanlarında yapılan çalışmalarda kullanılmaktadır ve bu bilimler için önemli bir alandır. Bu çalışmada, yaşam analizinin temel kavramları verilecektir. Yaşam analizini diğer istatistiksel analiz yöntemlerinden ayıran en önemli özellik sansürlü veri ile çalışılmasıdır. Çalışmada, yaşam analizinin temel karakteristiği olan sansürlemenin çeşitleri için olasılık yoğunluk fonksiyonlarının elde edilişi gösterilecektir. Ayrıca, yaşam modellerinde en yaygın kullanılan dağılım olan Weibull dağılımı verilerek, dağılımın parametre tahminleri, tam ve sansürlü veri durumlarının her ikisi için yapılacaktır. Yaşam analizinde faydalı olan yaşam ve Hazard fonksiyonları, Weibull dağılımına uygun olduğu gösterilen bir örnekle ifade edilecektir. Tezdeki amaç, yaşam sürelerine yönelik uygun dağılım için parametre tahminlerini elde etmektir.
Özet (Çeviri)
The survival analysis is the analysis of data that are called as a failure within the studies that will be done, and, the data obtained as elapsed time which could be seen until the formulation of events such as break, dead and putrefaction. The survival analysis is used in the areas of engineering, social science, actuaria and the medicine and it is very important area for these sciences. Within the framework of this study the basic concepts of survival analysis will be detailed. The major characteristic of survival analysis with the comparison of other studies is to be studied with especially censored data. In this study it will be shown the acquisition of probability density function for the censorization that is the basic charecteristic of survival analysis. Also, the Weibull distiribution that is common for survival modeling will be given and the parameter estimation of distribution will be performed for both complete and censored data situations. The survival and hazard functions that are useful for survival analysis will be denoted by an example that shows the convenience of Weibull distribution. The purpose of this thesis is to obtain the estimation of parameters for the convenient distribution for the duration of survival.