Sisplatin verilmiş sıçanların böbrek hücrelerinde cAMP'nin radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of cAMP effects on radical scavenging enzyme activities in kidney cells of cisplatin treated rats
  1. Tez No: 233443
  2. Yazar: HİLAL ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: cAMP, MDA, SOD, Sisplatin, cAMP, MDA, SOD, cisplatin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
SİSPLATİN VERİLMİŞ SIÇANLARIN BÖBREK HÜCRELERİNDE cAMP'NİN RADİKAL SÜPÜRÜCÜ ENZİM AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASIÖZETBu çalışmada sisplatin ve cAMP uygulanan sıçanların böbrek hücrelerinde cAMP'nin radikal süpürücü bir enzim olan süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi ve malondialdehit (MDA) düzeyine etkileri araştırıldı.Çalışma için 100 adet Wistar albino sıçan kullanıldı. Kontrol, sisplatin, cAMP ve sisplatin+cAMP olarak dört ana grup oluşturuldu. Her gruptan 5 hayvan olacak şekilde toplam 20 sıçan rastgele seçildi ve 4, 8, 12, 24 ve 48 saatleri için gruplara sisplatin ve cAMP uygulamaları yapıldı.Çalışmamızda sisplatin verilen grupların, 4, 8, 12, 24 ve 48. saatlere göre, kontrol grubu ile ayrı ayrı karşılaştırılmaları sonucunda SOD değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Sadece 8. saatte anlamlı olmasa da sisplatin grubunun SOD değerinin kontrol grubuna göre azaldığı, sisplatin+cAMP grubunda ise sisplatin grubuna göre SOD değerinin arttığı görülmüştür.Sisplatin grubunun MDA düzeylerinin 4. ve 24. saatte kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldığı görülmüştür. 8. ve 12. saatte sisplatin gruplarının MDA değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı olmayan bir artış gösterdiği ve bu artışın sisplatin ve cAMP'nin birlikte uygulanmasıyla biraz azaldığı gözlenmiştir. Sisplatin grubu MDA değeri 8. saatte cAMP grubuna göre anlamlı olarak artmıştır. 4. ve 8. saatlerde sisplatin+cAMP grupları MDA değerleri cAMP grubuna göre anlamlı olarak fazlaydı.Sisplatin uygulanmış sıçanların böbrek hücrelerinde cAMP'nin SOD ve MDA seviyeleri üzerine etkilerini kesin olarak ifade edebilmek için daha ayrıntılı araştırmalara gerek olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF cAMP EFFECTS ON RADICAL SCAVENGING ENZYME ACTIVITIES IN KIDNEY CELLS OF CISPLATIN TREATED RATSABSTRACTIn this study, the effects of cAMP were investigated on SOD activity and MDA level in the kidney cells of cisplatin and cAMP treated rats.100 Wistar albino rats were used. Four main groups were formed as control, cisplatin, cAMP and cisplatin+cAMP. Totaly 20 rats were selected randomly that each groups have consist of 5 animals. Cisplatin and cAMP were treated to groups for 4th, 8th, 12th, 24th and 48th hours.In our study, according to comparison cisplatin treated groups with control group, SOD values at 4th, 8th, 12th, 24th and 48th hours were no statistically differences. Whereas, cisplatin groups? SOD values were dicreased not significantly acccording to control groups at 8th although cisplatin+cAMP groups? SOD values were increased according to cisplatin groups.MDA levels of cisplatin group in 4th and 24th hours were dicreased significantly according to control groups. MDA levels of cisplatin groups in 8th ve 12th hours were increased according to control groups and observed a little dicreased in cis+cAMP group but results not significant. MDA value of cisplatin group in 8th hours were increased significantly according to cAMP groups. MDA values of cisplatin+cAMP groups in 4th and 8th hours were increased significantly according to cAMP groups.We concluded that more detailed investigations are needed to certain express of cAMP on SOD and MDA levels.