İleri aydınlatma tekniklerinin bir mekan örneği üzerinde irdelenmesi ve tasarıma etkileri
The examination of advanced lighting technics about a space sample and effects to planning
  1. Tez No: 233449
  2. Yazar: HAKAN İMERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK FİTOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: LED, Fiber Optik, Bar, Aydınlatma, LED, Fiber Optic, Bar, Lighting
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETBu tezde, ?İleri Aydınlatma Tekniklerinin Bir Mekân Örneği Üzerinde İrdelenmesi ve Tasarıma Etkileri? konusu araştırılmıştır.Birinci bölümde, ?Aydınlatmanın Tarihsel Gelişim Süreci ve Aydınlatma Tekniği? konuları hakkında genel bilgiler verilmektedir. Işık kaynakları incelenmektedir.İkinci Bölümde, ?LED ve Fiber Optik Aydınlatma Sistemleri? konusu araştırılmaktadır. Bu sistemlerin genel ve teknik özellikleri, kullanım alanları konuları incelenmektedir. Mekân tasarımına etkileri konusunda genel bilgiler verilmektedir.Üçüncü bölümde, ?İleri Aydınlatma Tekniklerinin Bar Mekân Tasarımına Etkileri? konusu örneklerle irdelenmektedir. Bu yolla, görsel olarak mekân üzerindeki etkiler saptanmaktadır. Bu noktadan hareketle incelenen örneklerden de anlaşılacağı üzere çıkarılan sonuç, bar mekân tasarımında ileri aydınlatma tekniklerinin etkisi, estetik ve dikkati çeken bir aydınlatma etkisi yaratma amacına yöneliktir.Tezin sonuç bölümünde ise, ileri aydınlatma tekniklerinin mekân tasarımı üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Görsel etkiler yanında `Maliyet' konusu da ele alınarak ileri aydınlatma tekniklerinin bar mekân tasarımı üzerindeki önemi ortaya çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this thesis, ?The Examination Of Advanced Lighting Technics About A Space Sample and Effects to Planning? subject has been studied.In the first section, general informations are given about ?The Historical Evolution Of Lighting and Lighting Technics?. Light sources are examined.In the second section, ?LED and Fiber Optic Lighting Systems? subjects are studied. General and technical features of these systems and their utilization fields are analysed. General informations are given about their effects to space planning.In the third section, ?The Effects Of Advanced Lighting Technics To Space Planning In Bars? subject are studied with samples. In this way, the effects are determined with visual samples. The result, which is analysed with visual samples about effects of advanced lighting technics to space planning, is to create an esthetical and attractive lighting effects in spaces.In the result section, the effects of advanced lighting technics to space planning in bars are analysed. Importance of advanced lighting technics? effects to space planning in bars are appeared with usage of visual effects and `Cost? subjects.