Yapay zeka ve mimarlık
Artificial intelligence & architecture
  1. Tez No: 233450
  2. Yazar: DİLEK ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Akıllı Binalar, Yüksek Yapılar, Uzman Sistemler, artificial intelligence, intelligent buildings, high Buildings, expert systems
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Her dönemin yaşam koşullarına bağlı olarak; insanların gereksinimleri de farklılıklar gösterir. Önemle 19.yy'da ?Endüstri Devrimi? ile oluşan teknolojik gelişmeler; makine gücünün kullanılmaya başlanmasını, yeni pazar ve iş kollarının yaratılmasını, yeni yaşam stillerinin oluşmasını beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte, bu süreç inşaat ve mimarlık alanında yeni mimari stillerin ve yeni malzemelerin doğuşuna sahne olmuştur.Binalarda tanımlanan akıllılık, teknolojinin devingen yapısına bağlı olarak giderek artan bir yapıdadır. Buna bağlı olarak, ilk akıllı binalar ile günümüzdeki uygulamalar karşılaştırıldığında söz konusu akıllığın derecelerinin birbirinden farklı olduğu gözlenir.. Akıllılık derecesinin artışı, yapının konumuna, fonksiyonuna ve kullanıcısına bağlı taleplerin artmasına bağlı olarak; bulunan çözümlerin bina alt sistemleri yolu ile yapıya adaptasyonu şeklinde gerçekleşmektedir.Bu tezde, Türkiye'de yaklaşık olarak son 10 yıldır yaygın şekilde uygulanan bina otomasyon sistemlerinin mimarlar tarafından algılanması, akıllı bina tasarım süreci ve kalitesine değinilmiştir.Akıllı binaların, yapay zekaya yönelik konuları da kapsayan bir bilgi alanı olarak mimarlık alanındaki araştırma konuları ve katkıları incelenmiştir. Amaç, mimarlık alanında bilgisayarların sadece çizim yada sunum aracı olarak kullanımının ötesinde, yapay zeka çalışmaları ile geliştirilen yeni sistemlerin tasarım için nasıl bir girdi sağlayacağının araştırılmasıdır. Ayrıca son zamanlarda mimarlıkta kullanılmaya başlanan ``akıllı?, ?zeki? tasarım kavramlarının netleştirilmesi ve bu yaklaşımların tasarım süreci ve tasarım ürünü için nasıl faydalı hale dönüşebileceği ve geliştirilen yapay zeka sistemlerinin mimarlığa olan etkileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings? needs may difference, depends on each life conditions of every age. Technological devalopments that appeared according with 19th Century ?Industrial Revolution? cause, using machine power, new markets and business lines and also create new life styles as well. Consequently, this process staged to appear new architecture styles and new products in construction and architecture.Intelligence that defined to building , developed related with technolgies dynamic structure, consequently as a compare of first intelligent buildings with todays applications may occur difference as a degree. Increasing of intelligence degree connecting with finding solutions of depends on building location, function and user?s demands, occurs buildings subsystems that adopeted building itself.In thıs thesıs mentıoned about, structure automatıon systems perceıvıng by the archıtects whıch approxımately applıed durıng last decade, process of projectıon of ıntellıgent buıldıng and qualıty?.The research base and assistance of architecture which is oriented both to intelligent buildings ,artificial intelligence are analysed. The goal is beyond using the computers not only as a an instrument of design and presentation in the area of architecture ,it?s to inquire how to learn the input that is newly improved for designing by the artificial intelligence studies. Furthermore, the effects of clarifying the concepts of ?smart? ,? intelligent? which have been being used recently and understanding how to make it benefitial for the approach process and product of designing and also the newly imroved systems of artificial intelligence are investigated.