Biochemical and genetical aspects of aminoglycoside beta-lactam and quinolone antibiotics resistance among the clinical isolates of pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas aeruginosa'nın klinik izoletlarında aminoglikosit, beta-laktam ve kinolon antibiyotiklere dirençliğin biyokimyasal ve genetik özellikleri
  1. Tez No: 23347
  2. Yazar: KEMAL MAHİD ADWAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminog 1 ikosi t, â-LaîTtam, KitfcTlon, Piyocin, Protein profil, R plzmid, Aminoglycosides, lactams, Quinolones, Pyocin, protein profiles, R plasmids. Science code :625. 02. 07 iv
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ PSEUDQMQNAS AERUGINOSA ' N I N KLİNİK ÎZOLETLAR î NDA AM1NOGL1KOS1T, £-LAKTAM VE KÎNOLON ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİSİN BİYOKİMYASAL VE GENT1K ÖZELLİKLERİ ADWAN KAMEL Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dal. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. GUrdal Alaeddinoğlu Şubat, 1992,78 Sayfa Bu çalışmada Haccetepe Üniversitesi Hastanesinden (HUH, Türkiye) ve Prenses Basma Hastanesinden (PBH, Ürdün) elde edilen toplam elli yedi Pseudomonas aeruginosa izolatının beş aminog 1 ikosl t antibiyotiği (gentamisin, tobramisin, netilmisin, amikasin ve streptomisin) karşı duyarlıkları edilmiştir. Çoklu aminog 1 ikosl t direnci i ginin HUH izolat 1 er inde yaygın olduğu ve bu izolatlarda en belirgin çoklu direnci iğinin gentamisîn, tobramisin, netilmisin ve streptomisin' e karşı olduğu saptanmıştır. Buna karşın, PBH izolat lar ınm çoğu getamis İn/streptomisin' e veya netilmisin/ streptomi sin' e dirençli bulunmuştur. Amikasin direnci iğinin her iki hastaneden elde edilen izolatlâldaoldukça nadir oluşu özellikle ilginçtir; bu bulgumuz bu antibiyotiğin Pseudomonas' lara karşı oldukça etkili bir ajan olduğuna işaret etmektedir. lzolatlarda plazmid analizi, transformasyon, enzim analizleri ve alımı kromozom tarafından kontrol edi lmektedi r-aminog 1 İkosi t direnci i ginde en yaygın mekanizma olduğunu göstermiştir. Buna karşın, £-laktam antibiyotiklere dirnçlik PSE-tipi fi-laktamaz enzimlerinin varlığına bağlanmıştır. Siprof 1 aksasin' e dirençli HUH-6 susunun ve onun duyarlı geri mutant lar mın sodyum dodesil sUlfat- po 1 iakr i lami t jel e 1 ektrof orezi, siprof 1 aksi s in' e karşı direnci i ginin dış membran proteini er indeki bir değişimden ötUrU olabileceğine işaret etmiştir. Gentamisin'e dirençli P^ aeruginosa suşlarmın tipi endirmesinde kullanılan farklı bulguların değerlendirmesi sonucu, protein ve" plazmid profillerinin suşların ayrımında oldukça kullanışlı alternatifler olduğu ve plazmid ler in yaygın olduğu hallerde plazmid prof i 1 inin özel 1 ikle yararlı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOCHEMICAL AND GENETICAL ASPECTS OF AMINOGLYCOSIDE, ^-LACTAM AND QUINOLONE ANTIBIOTICS RESISTANCE AMONG THE CLINICAL ISOLATES OF PSEUDOHONAS AERUGINOSA ADWAN, Kamel Ph.D. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Gürdal ALAEDDINOĞLU February, 1992,78 pages In this study, fiftyseven isolates of Psexidomonas aeruginosa, obtained from Hacettepe University Hospital (HUH, Turkey) and Princess Basma Hospital (PBH, Jordan) were tested for their sensitivity to five aminoglycosides (gentamicin, tobramycin, netilmicin, amikacin and streptomycin). Multiple aminoglycoside resistance was common among the isolates of (HUH), and resistance to gentamicin, tobramycin, netilmicin and streptomycin appeared to be the most prevalent among the isolates of Hacettepe University Hospital. However, the majority of the Princess Basma Hospital isolates were resistant either to gentamicin/streptomycin or netilmycin/ streptomycin. Amikacin resistance was quite rare among the isolates of the two hospitals, which is of special iiiinterest and suggesting that the drug is an effective antipseudoraona 1 agent. Analysis of plasmid contents, transformation, enzyme assays and curing experiments revealed that chromosomal ly mediated reduced uptake of aminoglycosides was the common mechanism of aminoglycoside resistance. In contrast, resistance to /î-lactam antibiotics was due to the presence of PSE-1 type (3- lactamases enzyme. Sodium dodecy 1 sul f ate-po 1 yacry lamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) of ciprofloxacin resistant and susceptible revertant of 6-HUH isolate indicated that resistance to ciprofloxacin may be due to alteration in the outer membrane protein. Evaluation of different epidemiological schemes in typing gentamicin-resistant P. aeruginosa strains revealed that protein and plasmid profiles may be useful as an alternative for differentiating strains of P. aeruginosa, and in that, plasmid profiles can be particularly useful when the prevelance of plasmid is high.