Yetkeci yönetim tarzının öğretmen performansına etkisi
The effect of authoritarian management style on performance of teachers
  1. Tez No: 233526
  2. Yazar: UĞUR ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Tarzı, Meslek Lisesi, Yönetici, Performans, management style, vocational high school, manager, performance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Eğitim, bir ülkenin kalkınması için büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, okullarda daha kaliteli eğitim verilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu eğitimin verilebilmesi için yönetici ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Yöneticilerin davranışları, olaylar karşısında sergiledikleri tutum ve davranışlar, oluşturdukları çalışma ortamı gibi pek çok unsur öğretmenlerin performanslarına ve çalışmalarına etki etmektedir. Bu araştırma ile hangi yönetim tarzının hangi sonuçlara sebep olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Betimsel nitelikli bu araştırma, 2007-2008 öğretim yılında İstanbul ilindeki meslek liselerinde çalışmakta olan öğretmenler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gerek duyulan verilerin sağlanması için araştırmacı tarafından iki bölümden oluşan bir anket geliştirilmiştir. Anket, Geçerlik ve güvenirlik çalışmalarından sonra son halini almıştır. Anketlerden hatalı ve eksik doldurulanlar çıkarılmıştır.Araştırma verilerinin çözümlenmesinde, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) bilgisayar programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda, yönetici davranışlarının öğretmenler üzerindeki etkileri belirlenmiş, yetkeci yönetim tarzının öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre farklı sonuçlara yol açtığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Education, has a great importance for development of a country. Due to this, it is obligatory to educate students in a more qualified manner at schools. Directors and teachers share a great responsibility in order to give this education. Many factors such as the attitudes of directors in various circumstances, the working environment they provide affect the performance and works of teachers. By means of this research ,it is intended to determine the consequences of different management styles.This scientific research, is accomplished with teachers, working in vocational high schools in İstanbul during 2007-2008 education year. A survey consisting of two different parts is conducted in order to obtain the necessary data. After verification and validation operations the research is completed and inaccurate and incomplete data are excluded.During analysis of research data, the researcher made use of the computer program SPSS (Statistical Package for The Social Sciences).As a result of this research, the effects of authoritarian management style on performance of teachers are determined and it is observed that the authoritarian management style brings about different outcomes according to the idiosyncrasies of teachers.