Okul müdürlerinin yönetim biçimleri ile öğretmen motivasyonu arasındaki ilişki
The relati̇onshi̇p between the management styles of school pri̇nci̇pals and the moti̇vati̇on of teachers
- Tez No: 439953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN BELTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Motivasyonu, Öğretmen Algıları, Yönetim Biçimleri, Teacher Motivation, Teacher Perceptions, Management Styles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Şırnak ilinin İdil ilçesinde görev yapmakta olan öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin sahip oldukları yönetim biçimleri ile öğretmenlerin motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, genel tarama modeli türlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Şırnak ili İdil ilçesinde bulunan devlet okullarında, 2014-2015 -Eğitim Öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, tesadüfi örneklem yolu ile seçilen okullarda görev yapan 728 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, öğretmen motivasyon ölçeği ve yönetim biçimleri ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlemesi SPSS İstatistik programında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Tarama modeli yöntemi sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin motivasyon düzeyleri“orta seviyede”olarak bulunmuştur. Öğretmenlerin yönetim biçimlerinin her bir alt boyutu için“az düzeyde”katılım göstermektedirler. Öğretmenlerin yönetim biçimlerinin motivasyon düzeyi ile ilişkilerine bakılmış, motivasyon düzeyinin yetkeci yönetim biçimi ve başıboş yönetim biçimi ile ters yönlü ilişki tespit edilmiştir. Öğretmenlerin motivasyon ölçeği puanları cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Erkek öğretmenlerin yöneticilerini daha fazla koruyucu ve daha fazla destekçi olarak algılamaktadırlar. Yaş ile algılanan yönetim biçimlerinin ve motivasyon düzeylerinin herhangi bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Kıdem değişkeni ile yönetim biçimleri ve motivasyon düzeyleri arasında herhangi bir ilişkisi tespit edilmemiştir. Bulundukları okullardaki görev süreleri 1-2 yıl arasında olan öğretmenlerin motivasyonu yüksek düzeyde bulunmuştur. Lisansüstü düzeyde öğrenime sahip öğretmenlerin yetkeci yönetim anlayışları düşük düzeyde bulunmuştur. Son olarak, mezun olunan fakülteye göre yönetim biçimleri ve motivasyon düzeyleri arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir. Elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin büyük çoğunluğu erkek olan idarecilerin erkek öğretmenlere yönelik daha koruyucu yaklaştıkları görülmüştür. Kadın öğretmenlere yönelik yönetici yaklaşımlarında idarecilerin tutumlarını gözden geçirmeleri ve sosyal etkinliklerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the current study, the relationship between the management styles of school administrators based on teacher perceptions and teachers teaching motivation in Idil district of Şırnak city was investigated. The study was conducted as correlational surveys design. The population of the study is teacher working in state owned schools in İdil district of Şırnak city in 2014-2015 education year. The participants were 728 students working in the district during the period when the study was conducted. The data used in the study were conducted with teacher motivation scale and management styles inventory. The collected data were analyzed by using SPSS 15 statistical analysis software program. Obtained results after the study was conducted showed that the motivational levels of the participants is at medium level. The management styles of the participants is also at little level for all sub dimensions. The relationship between motivational levels of the participants and authoritative style and free floating styles are negatively correlated while other sub dimensions are positively correlated. The motivational levels of the participants didn't show difference passed on gender variable. It was found that authoritative style and protective styles perceptions of male teachers are higher in comparison to female teachers. It was found that there is no relationship between ages and motivation levels and management style perceptions of teachers. The same finding is also found for working experience of the participants. The duration of working experience in the current school is negatively related to motivational levels of the participants. It was also found that teachers who have graduate level of education are lower level of authoritative style perceptions. Finally, no relationship was found between the type of faculty teachers graduated and the variables of the study. Those findings were discussed in the light of relevant literature. Tos um ap, it was found that male adminsitrators are more protective for male teachers. It was recommended that, they have to review their styles for female teachers.