İlköğretim okullarındaki yöneticilerin yönetim biçimlerine ilişkin amprik bir çalışma (Kadıköy ilçesi örneği)
An emprical study of principals? management styles in primary schools
  1. Tez No: 239210
  2. Yazar: GÜRCAN KISA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HESAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, Yöneticiler, Yönetim Biçimleri, Yetkeci, Koruyucu, Destekçi, Birlikçi Yönetim, Teachers, Principals, Management Styles, Authoratic, Custodial, Supportive and Collegial Management Styles
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında uygulanan yönetim biçimlerinin araştırmaktır. Araştırma İstanbul ili Kadıköy ilçesinde görev yapmakta olan resmi ilköğretim okulları öğretmenlerinin ve yöneticilerinin okullarda uygulanan yönetim biçimlerine ilişkin algılarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Sonuç ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.Bu araştırmada survey (genel tarama) modeli kullanışmış ve Harun Özcan tarafından geliştirilmiş olan anket uygulanmıştır. Bu ankette yetkeci, destekçi, koruyucu ve birlikçi yönetim biçimlerine ilişkin konulara yer verilmiştir. Çalışma İstanbul ili Kadıköy ilçesinde resim ilköğretim okullarında görev yapan 210 öğretmene ve 53 okul yöneticisine uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 13 istatistik programında ve .05 anlamlılık düzeyinde analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler ilköğretim okullarında orta derecede yetkeci yönetim biçimi uygulandığını belirtmişlerdir. Yöneticilere göre ise çok az yetkeci yönetici biçimi uygulanmaktadır. Yetkeci yönetim biçimine ilişkin öğretmen görüşlerini cinsiyet, yaş, kıdem, branş, mezun olunan okul ve lisansüstü eğitim durumları değişkeni etkilemiştir. Öğretmenlere göre ilköğretim okullarında çoğu zaman koruyucu yönetim biçimi uygulanmaktadır. Yöneticiler ise okullarda her zaman koruyucu yönetim biçiminin uygulandığını belirtmiştir. Koruyucu yönetim biçimine ilişkin öğretmen görüşlerini cinsiyet yaş, kıdem, branş ve mezun olunan fakülte ve lisansüstü eğitim etkilemiştir. Öğretmenlere göre ilköğretim okullarında bazen destekçi yönetim biçimi uygulanmakta, yöneticilere göre ise çoğu zaman destekçi yönetim biçimi uygulanmaktadır. Destekçi yönetim biçimine ilişkin görüşleri cinsiyet, yaş, kıdem, branş ve mezun olunan fakülte ve lisansüstü eğitim etkilemiştir. Öğretmenlere göre ilköğretim okullarında bazen birlikçi yönetim biçimi uygulanmaktadır. Yöneticilere göre ise çoğu zaman birlikçi yönetim biçimi uygulanmaktadır. Birlikçi yönetim biçimine ilişkin görüşleri cinsiyet, yaş, kıdem, branş ve mezun olunan fakülte ve lisansüstü eğitim etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the management styles of primary school. It is aimed to determine the perception of state primary schools? teachers and principals who work in Kadikoy district in İstanbul about the managements styles applied. The research is composed of five main chapters. These chapters are Introduction, Literature Review,Method, Discussion and Conclusion.The survey model has been used in this research and the questionnaire developed by Harun Ozcan has been applied. This questionnaire contains subjects about authocratic, custodial, supportive and collegial management styles. The questionnaire has been applied to 210 teachers and 53 principals. Then the data collected has been analyzed by using ?SPSS for Windows 13? and the significants has been examined at an .05 level.As to the result of research; teachers have stated that autocratic style is often applied in primary school. However the principals have stated that autocratic style is rarely applied. The views of teachers are affected by variables of sex, age, seniority, field, the faculty, MA. Teachers have stated that custodial style is usually applied in primary school. However the principals have stated that custodial style is always applied. The wievs of teachers are affected by variables of sex, age, seniority, field and faculty, MA. Teachers have stated that supportive style is often applied in primary school. However the principals have stated that supportive style is usually applied. The wievs of teachers are affected by variables of sex, age,seniority, field and faculty, MA. Teachers have stated that collegial style is often applied in primary school. However the principals have stated that collegial style is usually applied. The wievs of teachers are affected by variables of sex, age,seniority, field and faculty and MA.