Development of a firm level total factor productivity measurement in coal mining
Kömür madenciliğinde firma düzeyinde toplam faktör verimliliği ölçümünün geliştirilmesi
- Tez No: 23357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, verimlilik ölçümü, işçi verimliliği indeksi, toplam faktör verimliliği, Productivity, productivity measurement, labor productivity index, total factor productivity
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Madencilik firmaları da diğer firmalar gibi ekonomik potensiyellerini optimum kullanmak zorundadırlar. En iyiye ulaşmada, verimililik ölçümüyle izlenen ve yönlendirilen verimlilik artışı önemli bir role sahiptir. Teknolojinin gelişmesiyle, madencilikte daha fazla sermaye kullanılmakta ve öteden beri en önemli girdi olan işçiliğin üretimdeki payı giderek azalmaktadır. Bundan dolayı, performansın belirlenmesinde geleneksel olarak kullanılan işçi verimliliği indeksi artık yeterli olamamaktadır. Bunun yam sıra, rezervin özellikleri üretim metodunda belirleyici olmakta ve üretimde diğer bir girdiyi oluşturmaktadır. Bütün bunları dikkate alarak firmanın genel performansı toplam faktör verimliliği ile belirlenmelidir.Bu çalışmada, Türkiye Kömür İşletmesi Kurumu'nun (TKİ) Alpagut Dodurga Linyit İşletmesi (ADL), Orta Anadolu Linyitleri İşletmesi (OAL) ve Garp Linyitleri İşletleri (GLİ) için toplam faktör verimlilik indeksleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç için önerilen model Solow'un iki parametreli makroekonomik yaklaşımının, işçilik ve sermayenin yam sıra yatakların da üçüncü bir parametre olarak eklenmesiyle firma bazına uyarlanmasıdır. Üç parametrenin kullanılması hesaplama güçlüğünü artırmakla birlikte, önerilen model kömür madenciliği için uygun olup, basit, pratik ve değerlendirilmesi güç olmayan bir modeldir.
Özet (Çeviri)
Mining companies like other firms, must use their economic potential optimally. In approximation to optimal, productivity improvement has a vital role which is monitored and canalized by productivity measurement. As the technology progress, more capital is employed in mining and the labor, which conventionally is the major input factor loose its share in production. Therefore, traditionally used labor productivity index is not an enough indicator on the firm performance. Besides this, the characteristics of the mineral reserve defines the method of production and so, it is an another input factor. To take all these factors into to the account, the overall performance of a mining firm should be indicated by total factor productivity measurement. IllIn this study, total productivity indices were tried to be determined for the establishments, Alpagut Dodurga Lignite Establishment (ADL), Middle Anatolian Lignite Establishment (OAL) and Western Lignite Establishment (GLİ), which belong to Turkish Coal Enterprise (TKİ). The model proposed for this purpose is modified from Solow's macroeconomic two parameter to firm level with the inclusion of natural resources as the third parameter besides the input factors of labor and capital. Even three parameters read to further complications in calculations, the proposed model is suitable for coal mining, it is still simple and practical and its interpretation is not difficult.