Matematical modelling of shoreline evoluation in the vicinity of coastal structures
Kıyı yapıların civarında kıyı çizgisi değişmesinin matematiksel modellenmesi
- Tez No: 23369
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel Model, Kiyi çizgisi Değişmesi, Tek-çizgi modeli, N-çizgi modeli, Kum taşinmasi, Kiyîötesi Dalgakıran, Mahmuz
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde, tek-çizgi modeli ve N-çizgi modeli olmak üzere, iki matematiksel model, kiyi yapıları civarında, kıyı çizgisinin uzun dönemli değişmesini tahmin etmede kullanılmıştır. Bu modellerin sayısal çözümünde kullanılan teorik yapıları ve sonlu farklar uygulamaları anlatılmıştır. Tek çizgi modelini temel alan bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Değişik klyı yapıları için bu modellerin bir çok uygulamaları sunulmuştur. Bu uygulamalar sırasında, yapıların projelendirilmesi aşamasında önem taşıyan faktörler ile birlikte, modelleri etkileyen parametreler de tartişilmıştir. Ayrioa, bir projede matematiksel modellerden elde edilen sonuçlar, daha önce elde edilmiş laboratuar sonuçları ile karşılaştırilmrştır. Bu uygulamalarda, dalgakıran ötesi kum taşımasımodellenmesinin önemi belli olmuştur. Bunun için geliştirilen tek-çizgi modelinde bu olayda içerilmiştir.
Özet (Çeviri)
in this thesis, two mathematical models, called as the one-line model and the N-line model, are applied to predict the long term evolution of the shoreline in the vicinity of coastal structures. The theoretical framework and finite difference scheme used for the numerical solution of these models are discussed. Based on the one-line model, a computer programs is prepared. Several applications of these models for different coastal structures are presented. in these applications, factors that affect the models, as well as the factors which are important in the design of these structures are discussed. Also, the results obtained from these mathematical models are compared with available results of laboratory experiments as a case study. During thiscase study, the importance of the simulationof breakwater bypassing phenomenon in the modelwas clarified. Therefore, this phenomenon is modeled inthe developed one-line model. Keyvords: Mathematical Model, Shoreline Evolution, One-line Model, N-line Model, Sand Transport, Offshore Breakwater, Groin