Electronik properties of semiconductor heterojunctions
Yarıiletken heteroyapılarının elektronik özellikleri
  1. Tez No: 23368
  2. Yazar: MARWAN İZZAT EL KAWİNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: düşük-boyutlu yan iletkenler, Sığ yabancı atomlar, foto-iyonlaşma, kutuplanma, modülasyon-katkılama
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Altbant elektronlarının hareketlerinin kuantizasyonu ile katkılanmamış ve modülasyon- katkılanmış heteroyapılarda yabancı atomlarla ilgili özellikler çalışılmıştır. Tezin birinci kısmında, katkıbağlanma enerjileri, tedirgenmemiş hetero- yapılardaki yabancı atom elektronlarının fotoiyonlaşması ve kutuplanması tartışmaktadır. Tezin asıl ağırlığı modülasyon-kalkılı heteroyapılann fiziği üzerinedir. Potansiyel profili, Fermi enerjisi, altbant elektron yoğunluğu ve bunların değişik cihaz parametrelerine bağımlılığının bulunması için Schrödinger ve Poisson denklemleri varyasyonel bir yaklaşımla ve kendi kendisiyle uyumlu bir şekilde çözülmüştür. Sonuçlar değişik cihaz parametrelerinin heteroyapıîarın temel özelliklerini etkilediklerini açıkça göstermektedir ve kullanılan teorik yaklaşım bu özellikleri optimize etmede son derecede faydalıdır.
Özet (Çeviri)
The quantîzation of the motion of subband electrons and impurity related properties of unperturbed and modulation-doped heterostructures are studied. in the first part of the thesis, impurity binding energies, photoion- ization and polarization properties of impurity electrons in unperturbed het¬ erostructures are discussed. The main emphasis of the thesis is on the physics of modulation- doped heterostructures. The Schrodinger and Poisson equations are solved self-consistently in a variational approach for potential profile, Fermi energy, subband electron concentrations and their dependence on %'arious device pa- rameters. The results show clearly the effects of various device parameters on basic properties of heterostructures so that the theoretical approach presentedin the thesis is extremely useful for optimization purposes. Keywords : low-dimensional semiconductors, shallow impurity, photoioniza- tion, polarizability, modulation doping