Asidik ortamlarda 2-aminotiyazol-2-hidroksi-1-naftaldimin Shiff bazının çinko korozyonuna karşı inhibitör etkinliğinin konsantrasyona bağlı olarak elektrokimyasal yöntemle incelenmesi
Investigation on Schiff base; 2-aminothiazole-2-hydroxy-1-naphtaldimine as zinc corrosion inhibitors in acidic media by electrochemical methods
- Tez No: 233720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Shiff Bazı, Hnaf, Korozyon, Çinko, Zinc, corrosion, elekctrochemical method, Schiff base
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada 2-aminotiyazol-2-hidroksi-1-naftaldimin(hnaf) Shiff bazının çinko üzerindeki inhibitör etkisi asidik ortamda ve farklı konsantrasyonlar için araştırıldı. İnhibitörlü ve inhibitörsüz korozif ortamdaki korozyon özellikleri karşılaştırıldı. Deneysel çalışmada inhibitör etkinliğinin düzenli bir azalma göstermeyip zaman zaman maksimum pikler verdiği, bu değişimin konsantrasyon artışına bağlı ve periyodik olarak devam ettiği görüldü. Shiff bazının inhibitör etkinliğinin başlıca, asidik ortam pH'ına göre değişen proton bağlama derecesine,ara yüzey katot yerlerinin yoğunluğu ve protonlu shiff bazı moleküllerinin konsantrasyonuna,sulu korozif ortamda çinko yüzey pH sının değişken dağılımına,etkileşim süresine bağlı olarak anodik, katodik ya da karma inhibitör gibi davrandığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the inhibition efficiencies of 2-aminothiazole-2-hydroxy-1-naphtaldimine have been investigated for the zinc surface in acidic media with different concentrations. The corrosive properties have been compared in the presence of inhibitor and in the absence of inhibitor. The inhibition efficiencies have not decreased proportionally, sometimes it gives maximum peaks related to the concentration increaments periodically. The effects of concentration and pH on inhibition efficiency of Schiff base have been studied. The inhibition efficiencies of Schiff base depend on; changed proton bonding degree with pH values in acidic media, density of cathodic interface and concentration of Schiff base with proton, pH changes on zinc surface in aqua corrosive media, expires of interaction. we can say that behaves as anodic,cathodic or mixing inhibitor