Realization of fundamental blocks for analog VLSI design
Çok büyük çapta tümleşik (ÇBÇT) analog devre tasarımı için temel blokların gerçekleştirimi
- Tez No: 23375
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: OPAMP, D/A çevirici, SAR, ÇBCT CMOS Tasarım, OPAMP, D/A converter, SAR, VLSI CMOS Design
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, üzerinde analog ve sayısal devreler bulunan bir karışık devre test edilip perfomansı değerlendirilmiştir. Üzerinde analog ve sayısal devreler bulunan bir yonga planlanıp yapılmış-tır. Bunun için TUTAM tarafından desteklenen DIANE-1 projesi çerçevesinde bir yonga tasarlanmış ve yapılmıştır. Bu yonga, bir çarpan D/A dönüştürücü, SAR, OPAMP, CMOS anahtar lar ve D-tip flip-flop alt hücrelerinden oluşmaktadır. Bu tez OPAMP, D/A ve SAR'ın tasarım, benzetim ve serim çalışmalarından oluşmaktadır. Bu Çalışmalarda eldeki süreç ve geliştirme araçları nedeniyle 3 mikron çift poly, çift metal CMOS teknolojisinin kullanılmıştır. Küçük yonga alanlarının ve ilgili bölümlerde verilen teknik tasarım kriterlerinin başarılması amacıyla çok özel yapılı tasarım stili seçilmiştir. Test yongasının üzerinde öçümler yapılmış ve tasarım k.riterleri ile karşılaştırılmıştır. Tasarım krıterleriyle ölçüm sonuçlarının farklılıklarının sebeblerinin bulunması için gerçek üretim parametrelerini kullanarak en son benzetimlerde yapılmıştır. Yonga tasarımı sırasında 4.3 BSD UNIX işletim sistemi altında çalışan SUN SPARC 1+ grafik iş istasyonlarında koşan MAGIC ve PRINCESS serim editörleri, SPICESd devre benzeticisi, ERG ve DRC kullamlmııştır.
Özet (Çeviri)
in this thesis work, the testing and the performance evaluation of a mixed analog-digital circuit is done. For this purpose a sub-chip containing analog and digital circtdtry is designed and implemented in the framework of TUTAM sponsored project DIANE-1. The sub-chip contains a multiply- ing Digital/Analog converter, a SAR, and subcells such as OPAMP, CMOS switches, D-type flip-flops. This thesis comprises design, simulation and layout design works for OPAMP, D/A converter and SAR. These works are planned and carried out according to the 3 micron double poly and double metal CMOS technology, because of the availability of the process and the development tools. Full-custom structured design style is used to achieve a small chip area and other technical design considerations stated in the related chapters. The mea- surements on the test chip is performed and compared with the design specifi- cations. To explain the differences between the initial design parameters and actual test result, a final simulation with the actual process parameters is also carried out. During the chip design, Magic and Princess interactive layout ed- itors, SpiceSd circuit simulator, ERG electrical rule checker and DRC design rule checker running on SUN Sparc 1+ graphic workstations under 4.3 BSD UNIX operating system are used.