Mathematical analysis of sour cherry juice filtration
Vişne suyu filtrasyonunun matematiksel analizi
  1. Tez No: 23376
  2. Yazar: SERPİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT BAYINDIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vişne Suyu, Filtrasyon, Filtrasyon Modeli, ürün Kalitesi, Sour Cherry Juice, Filtration, Filtration Model, Product Duality
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Vişne suyunun filtrasyonu çalışılmıştır. Filtre tablasının kaplanması, filtrasyondan önce vişne suyuna filtre yardımcı maddelerinin eklenmesi, kullanılan filtre tablasının çeşidi, filtre yardımcı maddesinin parçacık boyutu, kaplama ve filtre yardımcı maddelerinin miktarları, operasyon sıcaklığı ve basıncı denenmiştir. Depektinizasyon ve durultmanın filtrasyon hızı, direnci ve ürün kalitesine etkisi de çalışılmıştır. Vişne suyu filtrasyonunda, tıkanmanın eksponansiyel olarak arttığı gözlenmiştir. Filtre tablasında kaplama yapılması, tablanın direncini arttırmıştır. Fakat bu durumda yapışkan parçacıklar tabla ile temas halinde olmadığından tıkanma geciktirilmiştir. FiItrasyondan önce vişne suyuna filtre yardımcı maddelerinin eklenmesi filtrasyon direncini azaltmıştır. Filtre bezi kullanıldığında daha yüksek akış hızı eldeedildiğinden, asbest kullanımından vazgeçilmiştir. Filtre yardımcı maddesinin parçacık boyutunun arttırılması, akış hızının artmasına neden olmuştur. Sıcaklık arttıkça, akış hızı akışkanlık direncindeki azalmadan dolayı artmıştır. Basıncın filtrasyon hızına etkisi çalışılan değerlerde çok önemli değildir. Depektinizasyon ve durultma vişne suyunun süzülebilirligini arttırmıştır. Bu yüzden endüstride kullanılan operasyon daha düşük direnç ve böylece daha yüksek akış hızı elde etmek açısından en iyidir. Ayrıca endüstriyel operasyonda ürün kalitesi de daha iyidir, îşlem sarasında toplam titre edilebilir asit, alkolde çözünmeyen kuru madde, protein, kül, askorbik asit ve antosiyanin miktarları azalmış fakat ürünün renk tonu açılmıştır. S"
Özet (Çeviri)
Filtration of sour cherry juice was studied. Usage of precoating and fi iter aid addition, type of the fi iter medium, partide size of the diatomaceous earth used, amount of precoating, amount of fi iter aid added to the juice, operating. temperature and pressure were examined. The effects of depectinization and clarification on filtration rate, resistance and product quality were also studied. in the filtration of sour cherry juice, exponential increase in fouling was obtained. Precoating the fi iter medium increased the fi iter medium resistance. However, fouling was retarded since slimy particies were no more in contact with the medium. Addition of fi iter aid to the juice decreased the filtration resistance, Usage of asbestos filter pad was eliminated since, higher flow rate was obtained with fabric filter medium. increase in partide size of the filter aid causedincrease in flow rate. As temperature wasincreased, flow rate also increased due to the reductionin viscosity. The effect of pressure on filtrationrate was not significant within the studied range. Depectinization and clarification increased the filterability of sour cherry juice. in addition, these pretreatment steps affect the quality of the product obtained. Total titratable acidity, alcohol insoluble solids, protein, ash, ascorbic acid and anthocyanin contents decreased, however, lightness of the product increased through processing.