Türkiye'de tescil edilmiş bazı kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitleririnin Van-Gevaş koşullarında verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi
Determination of yiled and some yield componets of the registered dry bean cultivars (Phaseolus vulgaris L.) of Turkey in Van-Gevaş ecological conditions
- Tez No: 233767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru fasulye, Çesit, Verim, Dry bean, Variety, Yield
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalısma, Van-Gevaş ekolojik kosullarında yüksek verimli kuru fasulyeçesitlerinin belirlenmesi amacıyla 2004 Yılında Tesadüf Blokları Deneme Planınagöre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüstür. Denemede, 11 tescilli kuru fasulye çesidikullanılarak bu çesitlerin verim ve bazı verim ögeleri belirlenmistir. Denemesonunda, çesitler arasında verim ve verim ögeleri yönünden önemli farklılıklaroldugu saptanmıstır. En yüksek tane verimi ortalama 472.0 kg/da'la Aras-98çesidinden elde edilirken, en düsük tane verimi ise 285.0 kg/da'la Seker çesidindenelde edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the high yielding dry bean cultivarfor Van-Gevaş ecological conditions in 2004. The experiment was designed in thecomplete randomized block design with three replications. In this study, 11 dry beancultivar registered in Turkey were used to determine yield and some yieldcomponent. The end of the research differences of cultivars was found significantly.While the highest average grain yield was obtained from Aras-98 as 472.0 kg/da, thelowest average grain yield was obtained from Seker cultivar as 285.0 kg/da.