Hepatit B virüs infeksiyonlu hastalarda ACE, TNF α 238, TGF β1, VDR 8 gen polimorfizmleri
ACE, TNF α-238, TGF β1+25, VDR8 gene polymorphisms in patients with hepatitis B virus infection
  1. Tez No: 233813
  2. Yazar: ELA KESEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. MİTHAT BOZDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Moleküler Tıp, Biotechnology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, immun yanıt, polimorfizm, ACE
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hepatit B virüsü hücreye girdikten sonra konakçısında farklı tablolara neden olmaktadır. Bazı kişilerde akut olarak geçirilen infeksiyondan sonra iyileşme görülürken, bazı kişilerde hastalık kronikleşmekte, ilerleyen dönemde karaciğer sirozu hatta karaciğer kanserine dönüşebilmektedir. Hastalığın bu kadar farklı sonuca yol açması ile konağa ait genetik faktörler arasında ilişki kurulmaktadır. ACE, TNF?, TGF ß, VDR 8 gen bölgelerindeki polimorfizmler ile HBV'ye karşı geliştirilen immun yanıt ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada hepatit B virüsünün farklı tablolara yol açmasında konağa ait genetik faktörlerin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya hasta grubu olarak HBs Ag pozitif, HBV DNA pozitif 220 hasta (153 erkek, 67 kadın) alındı. Bu kişilerden 116'sı HBeAg negatif, 51'i HBeAg pozitif, 25'i asemptomatik taşıyıcı, 28'i karaciğer kanseri hastalarıydı. Kontrol grubu olarak HBsAg negatif, anti HBs pozitif 122 kişi (75 erkek, 47 kadın) alındı. TGF ß1 kodon 25 bölgesi için allele özgü polimeraz zincir reaksiyonu, ACE 8, TNF ?-238 , VDR 8 bölgeleri için polimeraz zincir reaksiyonu ve restriksiyon fragmanı uzunluk polimorfizmi, ACE ID bölgesi için polimeraz zincir reaksiyonu yapıldı ve sonuçlar agaroz jel elektroforezinde analiz edildi. ACE 8, TNF ?-238 , VDR 8, TGF ß1 + 25 bölgelerindeki polimorfizmlerin analizi sonucunda, hasta ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. ACE ID bölgesi için yapılan istatistiksel analiz sonucu DD genotipi bakımından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. (p: 0.006)
Özet (Çeviri)
Hepatitis B Virus (HBV) infection may trigger different disease patterns depending on some features of the host. In some patients although acute infection could be followed by disease recovery, in some other patients the disease could become chronic, which may progress to liver cirrhosis and also liver cancer. Therefore, the various disease progression is thought to be associated with the genetic factors of the patients. Some of the polymorphisms examined in the ACE, TNF?, TGF ß and the VDR 8 genes were found to be associated with the immune response to HBV. In this study, it was aimed to investigate the relation of the genetic factors with the distinct progression of the disease. In this study, we investigated 220 patients (153 males and 67 females) who were positive for both HBs Ag and HBV DNA. Among these patients, 116 were HBeAg negative, 51 were HBeAg positive, 25 were asymptomatic carriers and 25 patients were with liver cancer. Our control group was consist of 122 people (75 males, 47 females) who were HBsAg negative and anti-HBs positive. We analyzed the genomic DNA samples using allele specific polymerase chain reaction method for codon 25 of the TGF ß1 gene (TGF ß1+25), polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) methods for the ACE 8, TNF ?-238 and VDR 8 genes, and polymerase chain reaction method for the ID location of the ACE gene (ACE ID). Subsequent analyzis were performed using agarose gel electrophoresis. When compared with the control group the polymorphisms examined in the ACE 8, TNF ?- 238, VDR 8 and the TGF ß1+25 genes were not found to be statistically significant. However, the frequency of the DD variant of the ACE ID gene was significantly different among the patient and the control groups (p=0.006). Key Words : Hepatitis B, immune response, polymorphism, ACE