Hepatoselüler karsinomda MDM2 gen polimorfizmleri
MDM2 gen polymorphisms in hepatocellular carsinoma
  1. Tez No: 233812
  2. Yazar: EFSUN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MİTHAT BOZDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler Karsinom, Mdm2, Kanser duyarlılığı, Polimorfizm, Hepatocellular Carsinoma, Mdm2, Cancer susceptibility, Polymorphism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Hepatoselüler Karsinom, dünyada en çok rastlanan beşinci kanser türüdür ve dünya çapında geniş bir coğrafik yayılıma sahip bir kanser türüdür. Hepatokarsinogenezin moleküler mekanizması tam olarak anlaşılamamasına rağmen HCC'nin gelişimindeki risk faktörleri iyi tanımlanmış ve HCC'nin moleküler patogenezine dahil olan bazı aşamalar son yıllarda açıklanmıştır. Günümüzde çevresel faktörlerin rolü ile ilgili yapılan çalışmaların yanısıra bireylerin kansere hassasiyeti artırdığı düşünülen polimorfizmlerle ilgili pek çok çalışma mevcuttur. Fakat Karaciğer Kanserinde hassasiyet artışına neden olan polimorfizmlerle ilgili çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmanın amacı, kanserde risk artışına sebep olduğu düşünülen MDM2 onkogenindeki MboII polimorfizmini ve kanserde allelik imbalansı belirlemede kullanılabileceği düşünülen NlaIV polimorfizmini Türk hasta ve kontrol gruplarında incelemektir.Çalışmada, 55 HCC(10 Kadın+45 Erkek; 60.3±1,5) ve 104 sağlıklı bireyin (41 erkek+63 kadın; 40.5±1,4) genotipleri karşılaştırıldı. MboII polimorfizmi için PCR-RFLP yöntemi, NlaIV polimorfizmi için ise DNA Dizi analizi yöntemi kullanıldı.MDM2 geninde araştırılan bu polimorfizmler, Hepatoselüler Karsinom için kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05) Çalışma, polimorfizmli hastaların polimorfizmsiz hastalara oranla daha az yaşam ömürlerine sahip olduğu ve dolayısıyla polimorfizmin kansere duyarlılığı artırdığı hipotezini desteklememektedir. Ayrıca NlaIV polinorfizmi için hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmadığından allelik imbalansı belirlemede bir belirteç olarak kullanılamaz.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular Carsinoma is the fifth most recent type of cancer and it has a wide geographical spread. Although the molecular mechanism of Hepatocarsinogenesis could not be understood completely, the risk factors of the development of HCC are well defined and some stages in molecular patogenesis are explianed in recent years. Nowadays, beyond the studies done about the role of the environmental factors, there are many studies about polymorphisms that are thought to cause increase the susceptibility of people to be caught to cancer. However, there is no study done about the polymorphisms that cause the susceptibility increase in Hepatocellular Carsinoma.The purpose of this study is, to investigate the Mbo II polymorphism, that is thought to cause increase the risk of cancer and Nla IV polymorphism that is thought to be used in determining the allelic imbalance in cancer.The genotypes of 55 HCC (10 female + 45 male ; 60.3 +/- 1.5) and 104 healty person (63 female + 41 male ; 40.5 +/- 1.5) are compared in this study. The PCR-RFLP method is used for Nla IV polymorphism and DNA Sequencing Analysis method is used for Mbo II polymorphism.Mbo II and Nla IV polymorphisms investigated in MDM2 gene, statistically are not found to be significantly related ( p>0.05) when Hepatocellular Carsinoma patients are compared with control group. Also, there is no significant difference between patient and control groups for Nla IV polymorphism, so it can not be used as an identifier in determination of allelic imbalance.