Kart dağı florası
Flora of Kart mountain
  1. Tez No: 233919
  2. Yazar: CENAP EMRE ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİM GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Kart Dağı, Türkiye Florası, Flora, Vegetation, Kart Mountain, Flora of Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma Kart Dağı Florası'nı kapsamaktadır. Küre Dağları üzerinde yeralan Kart Dağı 1600-2060 m. arasında kalmaktadır. Bölgeden 2006 ve 2007 yılları içinde vejetasyon periyodu içerisinde toplanan bitki türünün değerlendirmesiyle 72 familyaya ait 241 cins ve 351 takson tesbit edilmiştir. Bu türlerin 14'ü endemiktir. Angiospermlere ait 338 takson, Gymnospermlere ait 5 takson ve Kriptogamlara ait 8 takson tesbit edilmiştir. Tespit edilen bu 351 taksonun fitocoğrafik bölgelere dağılımı ve oranı şöyledir: Bilinmeyen 148 (% 42), Avrupa-Sibirya 104 (% 30), Akdeniz 42 (% 12), İran-Turan 24 (% 7). Araştırma alanında yayılış gösteren en geniş familyalar; diğer (104, %42), Asteraceae (24, %9), Rosaceae (19, %8), Fabaceae (18, %8), Lamiaceae (15, %6), Poaceae (13, %5), Brassicaceae (12, %5), Apiaceae (11, %5), Liliaceae (9, %4), Ranunculaceae (8, %4), Caryophyllaceae (8, %4).
Özet (Çeviri)
This study includes the Flora of Kart Mountain which is located on Küre Mountains. It is between 1600-2060 m. The plants were collected during their vegetation period between the years 2006 and 2007. The flora of study area consist of 351 taxa which belong to 241 genera and 72 families. 14 of these species are endemic. In the study, 338 taxa belonging to Angiospermae, 5 taxa belonging to Gymnospermae and 8 taxa belonging to Cryptogamae have been determinated. The phytogeographic regions and their ratios of these 351 species have been determinated as: Unknown (148, %43), Euro-Siberian (83, %23), Widespread (42, %12), Irano-Turanian (24, %7), , Mediterranean (18, %5), East Mediterranean (14, %4), Euxin (17, %5), Hircano-Euxin (4, %1). The widespread families are as follows: other (104, %42), Asteraceae (24, %9), Rosaceae (19, %8), Fabaceae (18, %8), Lamiaceae (15, %6), Poaceae (13, %5), Brassicaceae (12, %5), Apiaceae (11, %5), Liliaceae (9, %4), Ranunculaceae (8, %4), Caryophyllaceae (8, %4).