Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı Sığırcı deresi deltasındaki tepeli pelikanların (Pelecanus crispus) (L.,1758) incelenmesi
Examination of dalmation pelicans (Pelecanus crispus) at Manyas Bird Paradise Siğirci river delta
  1. Tez No: 233918
  2. Yazar: PERİHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manyas Kuş Cenneti, Sığırcı Deltası, Tepeli pelikanlar, Pelecanus crispus
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tepeli pelikan (Pelecanus crispus), Avrupa'dan Moğolistan'a kadar Palearctic bölgesi ile yayılımı sınırlı olan pisivorus (balıkla beslenen) ve nesli tüm dünyada tehlike altında olan bir kuş türüdür. Hızlı endüstriyel ve tarımsal gelişmeler ve artan insan nüfusu baskısı nedeniyle pelikan popülasyonları hızla azalmış ve dağılım alanları son 30 yılda çok daralmıştır. 1960' ların sonları ile 1980 yılları arasında sulak alanların tahribi başta olmak üzere, balıkçılar tarafından kolonilerin kasıtlı olarak tahrip edilmesi ve avcılık nedeniyle Orta Anadolu'daki Tepeli pelikan üreme alanları terk edildi. Bununla birlikte, 1980'li yıllarda Avrupa' da başlatılan ulusal ve uluslararası koruma programları sayesinde azalmanın önüne geçildi ve 1990' lı yıllarda ise bazı kolonilerde artışlar kaydedilirken bazı kolonilerde devam eden azalmalar gözlendi. Bu çalışma kapsamında Manyas Kuş Cenneti Sığırcı Deresi Deltası' ndaki Tepeli pelikanlar (Pelecanus crispus) 2005?2007 yılları arasında incelenmiştir. Çalışmada öncelikle Tepeli pelikanlarla ilgili yerli ve yabancı literatür titizlikle incelenerek kaynaklar taranmış ve gerekli bilgiler toplanmıştır. Çalışma sonucunda bu alanda bulunan Tepeli pelikanların (P. crispus) biyolojisi, yaşam alanları ve üremeleri ile ilgili bilgiler tespit edilmiştir. Ayrıca alanda Tepeli pelikanları olumsuz yönde etkileyen göldeki su kirliliği, göl su seviyesinin yükselmesi gibi koşullar da incelenerek sorunun çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur. Bunun yanı sıra alanda daha önce bulunmayan karabatak gibi kuş türlerinin son gelişmeler sonucunda baskın tür haline geldikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dalmation pelican (Pelecanus crispus) is a kind of bird whose propagation is limited from Europa to Mongolia, Paleartic region, food source is fish and generation is in danger at all over world. Pelican populations decrease rapidly and their distribution areas have become very narrow for the last 30 years because of fast industrial and agricultural developments and oppression of increasing human population. Reproduction areas of Dalmation pelican at Middle Anatolia were abandoned due to primarily, destruction of wetlands between late 1960s and 1980s, secondly, destroyed colonies by fishermen intentionally and hunting. However, as a result of national and international protection program in Europe, reduction was prevented in 1980s and while increases in some colonies were recorded, continuous decreases in some colonies were also observed in 1990s. In this study, Dalmation pelicans at (Manyas Bird Paradise Sığırcı River Delta were examined between 2005 and 2007. During this study, local and foreign literature about Dalmatian pelicans was examined with great attention at first, sources were scanned and necessary information was collected. As a result of this study, knowledge about biology, habitats and reproduction of Dalmatian pelicans at this area were determined. Also conditions like water pollution at the lake and rise of water level which affect Dalmation pelicans negatively were examined and some suggestions were presented for solution of these problems. In addition to this, it was determined that bird species which do not exist in the area like cormorant have been the dominant species as a result of resent developments.Key Words : Manyas Bird Paradise, Sığırcı Delta, Dalamation pelican,Pelecanus crispus