Küreselleşmenin kentsel düzeni ve yenileme kavramı üzerinden yeni kentsel stratejiler
New order of urbanization in the era of globalization and developing new urban strategies upon the concept of regeneration
- Tez No: 234118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yenileme, Kentsel Stratejiler, Regeneration, Urban Strategies
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada , kentlerin yeniden yapılanması süreçleri incelenerek , İstanbul üzerinden, Türkiye'de yenileme için kullanılan mevcut yasal ?yönetsel araçlar yanında yeni kentsel stratejilerin oluşturulması için izlenmesi gereken yol haritası için öneriler geliştirilmiştir.?`Yenileme' kavramının sadece fiziki bir müdahale yönetimi olmadığı, Yenilemenin sosyal sorunlara çözüm geliştirmek ve kent yoksulluğu ile mücadelede bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiği;?Kentlerin fiziki planlarla eş güdümlü yürütülen Sosyal Planlarının olması gerektiği;?Sonuç olarak `Yenilemenin' sosyal-fiziksel-ekonomik parametreleri kapsayan bir `süreç yönetimi' olduğu tezin ana fikridir.
Özet (Çeviri)
This thesis will basicly offer a road map about the new urban strategies that are supposed to be developed, beyond the current legal ? administrative tools, in the process of rebuilding the cities.?The concept of regeneration is not only a physical implementation. Two dimensional plans will only create images but bring no solution for the struggle against poverty. Urban Regeneration should be used as a tool for the solution to social problems.?The cities should have social plans in coordination with their physical plans.?As a result, the main subject of the thesis is; ?regeneration? is a ?process management? which covers all social, physical and economic parameters.