Coping with the impact of globalisation on urban development: The case of Kocaeli/Turkey
Küreselleşmenin kentlerin gelişimi üzerindeki etkilerini yönlendirebilme: Kocaeli/Türkiye örneği
- Tez No: 62862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KOREL GÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yeni Dünya Düzeni, Dünya Kenti, Kent Girişimciliği, Kentsel Yönetişim vı, Globalisation, The New World Economic Order, World City, Urban Entrepreneurialism, Urban Governance IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
öz KÜRESELLEŞMENİN KENTLERİN GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ YÖNLENDİREBİLME: KOCAELİ/TÜRKİYE ÖRNE?İ Sevim, Nalan Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Korel Göymen Mayıs 1997, 169 sayfa Bu tez, 1970 sonrası“yeni dünya düzeni”veya“küreselleşme”olarak tartışılan dünya ekonomisinin yeniden yapılanma sürecinin kentlerin yeniden yapılanmasıyla ilişkisini, kentlerin gelişimleri üzerindeki etkilerini, kentlerin yönetimi ve planlama yaklaşımları açısından ele almıştır.Türkiye'nin 1980 sonrası ekonomide izlediği politikaların dünya ekonomisine entegre olma amaçlı olması nedeni ile ekonomide yaşanan yeniden yapılanma sürecinin kentsel yeniden yapılanma veya kentlerin gelişimi üzerindeki etkilerini değişen kentsel yönetim ve planlama bakış açılan ile birlikte incelemiştir. Kocaeli 'nin kentsel gelişiminde yeni bir planlama ve kurumsal yapılanma öneren Kocaeli ili Stratejik Planı ise; Türkiye'nin 1980 sonrası dünya ekonomisine entegre olmak amaçlı izlediği politikaların Kocaeli'nin kentsel gelişimine etkilerinin ekonomik, sosyal ve mekansal açıdan değerlendirilmesi sonucunda, bu gelişmeye yön verebilme özelliği önerdiği planlama ve yönetsel bakış açısı ile birlikte değerlendirilmiştir. Kentlerin gelişiminde kentsel politika planlamasının gerekliliği üzerinde bir genel açıklama yapmaya ve bunun ilkelerini belirlemeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COPING WITH THE IMPACT OF“GLOBALISATION”ON URBAN DEVELOPMENT : THE CASE OF KOCAELİ/TURKEY Sevim, Nalan M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Korel Göymen Mayl997, 169 pages In this thesis, it is attempted to discuss the new directions and approaches for urban planning and institutional framework with respect to restructuring process in urban areas in terms of economic restructuring process in the world since 1970s named“globalisation”or“the new world economic order”. IllAccording to the economic policies followed up by Turkey that intended to integrate into“the new world economic order”, the impact of economic restructuring period of Turkey on urban development with its institutional and planning framework is analyzed. The strategic plan of Kocaeli that proposes a new institutional and planning framework for the development of Kocaeli province is evaluated according to its capability to direct the development of province with its planning and institutional framework by analyzing the impact of the policies followed up by Turkey after 1980 in order to integrate into the world economic order on the urban development of Kocaeli from economic, social and spatial points of view.