Sakin kent algısı üzerine bir araştırma; Bolu Göynük örneği'
A study on the perception of cittaslow: Bolu-Göynük example'
  1. Tez No: 569684
  2. Yazar: MELTEM SARIYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI YÜCEL BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Sakin Kent, Göynük, City, Urbanization, Cittaslow, Göynük
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
“Sakin Kent Algısı Üzerine Bir Araştırma; Bolu Göynük Örneği”adlı tez de Sakin Kent Kavramı incelenirken Bolu Göynük' e Sakin Kent olmanın getirdiği avantajlar, halkın ve şehrin bu avantajlar sayesinde edindiği kazanımlar, halkın Sakin Kent kavramını ne derece benimsediği ve Sakin Kent payesinin Bolu Göynük' e ve halkına getirmiş olduğu olumsuzluklar incelenmeye çalışılmıştır. Sanayi Devrimi sonrasında insanların hayat biçimleri hızla değişmeye başlamıştır. Özellikle büyük kent merkezlerinde yaşayan kişiler, daha çok çalışmaya, daha hızlı yaşamaya ve daha hızlı tüketmeye yönelmiştir. Bu değişim ile birlikte yoğunlaşan kent merkezleri ve artan nüfusun da etkisiyle insanların alışkanlıkları da değişmeye, dönüşmeye başlamıştır. Küreselleşme süreciyle de bu değişim ve dönüşüm hız kazanmış, kentleşme ve beraberinde getirdiği olumsuz koşullarla ortaya çıkan yeni kent düzeni, kentlerdeki yaşam kalitesini düşürerek küreselleşmenin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Günümüzde insanlar kentlerde daha iyi bir kentsel yaşam ve kent hizmeti beklentisi içindedirler. Bu beklenti ve arayış, geçmişin bilgi birikimi ve mirası ile bugünün ve geleceğin sağladığı olanakları birleştirmeyi amaçlayan Sakin Kent (Cittaslow) kavramının ortaya çıkmasına temel oluşturmuştur. Sakin Kent hareketi, küreselleşmeyle tek tipleşen kentlerden olmayı reddeden, yerel kimliğini ve özelliklerini korumak isteyen kentlerin katıldığı bir birliktir. Bu birliğe 4 Şubat 2017 de Sakin Kent sertifikasını alarak dahil olan Göynük'te yaşayan yerel halkın / işletmecilerin ve kent yöneticisinin Sakin Kent kavramına ilişkin algısı incelenirken nitel araştırma tekniklerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Mülakat yapılan görüşmeciler genel olarak şehrin Sakin Kent olmasından memnun olduklarını, Sakin Kent olduktan sonra kentte ekonominin canlandığını, ziyaretlerin artışı ile birlikte turizmin geliştiğini, şehrin çevresel ve sosyo-kültürel olarak geliştiğini tanınırlığının arttığını dile getirmişlerdir. Bununla birlikte, Sakin Kent oluşumu ile birlikte kentte trafik sıkışıklığı, aşırı ve çarpık kentleşme, gürültü, kalabalıklaşma ve çevre kirliliği sorunlarının ortaya çıktığını belirtmişlerdir. Görüşmecilerin daha çok Sakin Kent' in ekonomik sonuçlarına odaklanarak memnuniyetlerini dile getirdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In“A Study on the Perception of Cittaslow: Bolu-Göynük Example”thesis, while studying the concept of Cittaslow, the advantages of being a Cittaslow in Bolu/ Göynük, the achievements of people and the city itself with those advantages, the adoption of Cittaslow by people and the unfavourableness of the Cittaslow distinction to Bolu/ Göynük and to the people are tried to be analysed. People's life styles have begun to change rapidly after the Industrial Revolution. Especially, the people living in metropolitan city centres have tended to working more, living and consuming faster. This trend has started to change and transform people's habits with the effects of increasing density in city centres and population. With the globalization process, the change and transformation have gained momentum, and it has become one of the biggest problems of globalization by decreasing the quality of life with the new city order emerged from urbanization and its negative conditions. Nowadays, people are expecting a better urban life and urban service in cities. This expectation and pursuit is the basis for the emergence of the concept of Cittaslow, which aims to unify the accumulated knowledge and heritage of the past and the opportunities provided by today and the future. The Cittaslow movement is a union which is participated by the cities that refuse to be a 'stereotype' urban through globalization and want to preserve their local identity and characteristics Interview technique from qualitative research techniques was used to examine the perceptions of the local people / entrepreneurs and city administrator on the concept of Cittaslow in Göynük, which has involved to this Union by having Cittaslow certificate in 4 February 2017. Data were analysed by content analysis method. Interviewers generally expressed that they were satisfied by being a Cittaslow, city economy has become more alive after becoming a Cittaslow, tourism has developed with the increase in visits, and the city has become more environmentally and socio-culturally developed and increased its familiarness. On the other hand, they stated the emergence of traffic jams, excessive and distorted urbanization, noise, crowding and environmental pollution problems emerged in the city after being a Cittaslow. It was deducted that the interviewees mostly expressed their satisfaction by focusing on the economic results of Cittaslow.