Elektromanyetik koruma etkinliğine sahip atkılı örme kumaş ve kompozitlerinin geliştirilmesi
Developing of weft-kntted fabric and composite structures that have electromagnetic shielding effectiveness
- Tez No: 234173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ÇÖMLEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik koruma etkinliği, elektromanyetik koruyucu kumaşlar, örme kumaş destekli kompozitler, atkılı örme boşluklu yapılar, iletken iplik, Electromagnetic shielding, electromagnetic shielding fabrics, knitted-fabric reinforced composite structures, weft-knitted spacer structures, conductive yarn
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada atkılı örme tekniği kullanılarak en etkin elektromanyetik korumayı sağlayacak kumaş ve kompozit yapıların geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, elektromanyetik koruma sağlayacak kumaşlar iki farklı amaç için üretilmiştir. Birincisi, elektromanyetik alana maruz kalan kişiyi koruyacak giysilik kumaşlar, ikincisi ise endüstriyel kullanımlar için kompozit oluşturmaya yönelik kumaşlardır. Giysilik kumaşların oluşumunda pamuk ipliği ve bakır tel, kompozit kumaşların oluşumunda ise aramid, polipropilen (PP) ve bakır tel kullanılmıştır. İletken iplikler, iplik katlama makinesinde oluşturulmuşlardır. İletken iplikler, 7E incelikli düz örme makinesinde örülerek örme kumaşlar elde edilmiştir. Kompozit numuneler, laboratuar tipi sıcak pres kullanılarak elde edilmiştir. Tüm numunelerin elektromanyetik koruma etkinlikleri, ASTM D 4935 dairesel eşeksenli iletim hattı test düzeneği kullanılarak belirlenmiştir. Ölçümler 27-3000 MHz frekans aralığında yapılmıştır.Numunelerin elektromanyetik koruma performanslarının belirlenmesine yönelik olarak, giysilik kumaşlarda; örgü yapısı, ilmek sıklığı, kullanılan iletken miktarı ve kompozitlerde; örgü yapısı, kumaş kat adedi, laminasyon açısı ve iletken miktarı parametreleri incelenmiştir. Bu parametrelerin belirlenmesinde kaynak araştırmasından yararlanılmıştır. Örülen kumaşlar; farklı denemeler için düz örgü, atkı yatırımlı düz örgü, 1x1 rib örgü, atkı yatırımlı 1x1 rib örgü, yarım selanik örgü, çift çelik örgü, yatak kaydırmalı örgü, boşluklu örgü ve atkı yatırımlı boşluklu örgü olmak üzere dokuz farklı yapıdan oluşmuşlardır.İletken örme kumaşlarda 10 dB'den az, kompozitlerde ise 10-50 dB arasında EMKE değerleri elde edilmiştir. Atkılı örme kumaş destekli kompozit yapıların, EM korumaya yönelik uygulamalar için kullanılabilir değerlere sahip oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to create fabric and composites with improved effective electromagnetic protection by using weft knitting technique.Fabrics were produced for two different purposes. The first one is conductive garment fabrics which will protect the person who will be exposed to certain frequency band of electromagnetic fields, the second one is conductive fabrics which aim at forming composites for industrial uses. While the garment fabrics were composed of cotton/copper conductive yarns and composite fabrics were composed of aramid/polipropilen/copper conductive yarn. To form the knitted fabrics, 7G semi-automatic flat knitting machine was used. The composites were formed by a laboratory type hot press. Electromagnetic shielding effectiveness (EMSE) of garment fabrics and composites were tested by using ASTM D 4935 coaxial test fixture in 27-3000 MHz frequency band.Fabric construction, conductive content, loop density in knitted fabrics and lamination angle and ply number parameters in composite structures were examined related to EMSE of structures. For this study, nine different structures were knitted named as; plain knitting, weft in-laid plain knitting, 1x1 rib, weft in-laid 1x1 rib, half cardigan, milano, spacer knitting and weft in-laid spacer knitting.Fabric samples have lower than 10 dB EMSE composites have 10-50 dB EMSE values. It was determined that weft knitted reinforced composite structures have appropriate and high EMSE values for electromagnetic applications.