Yüksek performanslı prefabrike hafif betonların özelliklerinin araştırılması
Investion of properties of prefabricated high performance lightweight concrete
  1. Tez No: 234183
  2. Yazar: MERYEM BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek performanslı hafif beton, Pomza, High performance light-weight concrete, pumice stone
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnşaat sektöründe yüksek performanslı hafif betonların kullanılması ile yapının ölü ağırlığının ve kullanılacak demir donatı alanının azalacağı ortaya konulmuştur. Betonun hafif ve yüksek dayanımlı olması için pomzanın tek başına kullanılması yeterli değildir. Diğer yüksek performanslı betonlarda da olduğu gibi kimyasal ve mineral katkılar kullanmak gerekmektedir.Betonarme yapılarda taşıyıcı hafif beton kullanımının; depreme karşı davranış ve yangın dayanımı, ağırlıklarının düşük olması, yalıtım özelliğinin üstünlüğü gibi avantajları vardır. Isı ve ses yalıtımının sağlamasının yanı sıra, birim ağırlıklarının normal betona nazaran çok daha az olması nedeni ile hafif yapı malzemeleri ile yapılarda hafif beton kullanımı birçok avantajlar sağlamaktadır. Normal beton kadar yaygın olmamakla beraber, birçok gelişmiş ülkelerde yüksek dayanımlı hafif beton üretimi ve kullanımı tercih edilmektedir. Ülkemizde en yaygın hafif agrega malzemesi rezervi fazla olması sebebi ile pomzadır. Pomzanın yapı malzemesi olarak kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.Bu amaçla; çalışmada, Isparta yöresinden elde edilen pomza agregalı, yüksek performanslı hafif beton(YPHB) ile kontrol betonları (NB) üretilmiştir. Betonların fiziksel ve mekanik özellikleri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Çalışmada tamamı normal agregadan oluşan kontrol betonları baz alınarak BS30 betonu için karışımlar hesaplanmıştır. Agrega ve katkı değişiminin betonun fiziksel ve mekanik özellikleri, radyasyon geçirgenliği ve ASR etkisini incelemek için karışımdaki agrega yüzdesine bağlı kalınarak pomza ve agrega belli oranlarda değiştirilmiş ve (YPHB) beton serisi üretilmiştir. Araştırmada bulunan sonuçlar karşılaştırma yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is verified that, by using high-performance light-weight concrete, dead weight of the structure and area of the reinforcement will be reduced. Using only pumice stone is not enough for the concrete to be light-weight and high performance. Just like the other high performance concretes, chemical and mineral additives are needed to be used.Usage of light-weight bearing concrete in reinforced concrete structures has the advantages of behavior against earthquake, fire-resistance, less dead loads, and superiority of isolation. Besides providing heat and acoustic isolation, as a result of having less unit weight than conventional concrete, with light-weight construction materials using light-weight concrete provides many advantages. In many developed countries high performance light-weight concrete is preferred though not common as conventional concrete still. In our country widely used light aggregate material is pumice stone because of large amount of reserve. Usage of pumice stone is becoming widespread.For this study, control concretes (CN) and high performance light-weight concrete (HPLC) containing pumice stone from Isparta region as aggregate are prepared. Physical and mechanical properties of the concretes are investigated comparatively. Using control concretes composed of normal aggregates completely as base, for BS30 concrete mixtures are calculated. To investigate the effects of ratio of aggregates and additives in the physical and mechanical properties, radiation transmissivity and ASR of the concrete, keeping the aggregate ratio, pumice stone and aggregate changed in definite ratios and finally series of HPLC is produced. Results found out in the study are discussed comparatively.