Piyano eğitiminin ilköğretim öğrencilerinin dikkat toplama yetisine etkisi
The impact of piano education on students? concentration skills
  1. Tez No: 234235
  2. Yazar: GÜLER DEMİROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çalgı eğitimi, piyano eğitimi, dikkat, Bourdon Testi, Learning how to play a musical instrument, pianoeducation, attention, Bourdon Test
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim öğrencilerinin dikkat toplamayetilerinin gelişiminde piyano eğitiminin rolünü saptamaktır. Bu amaçdoğrultusunda, piyano eğitimi alan ilköğretim öğrencileri ile piyano eğitimialmayan öğrenciler arasında dikkat toplama yetisi bakımından fark olupolmadığını saptamak için Bourdon Testi ile özel tasarlanmış simge, grafik,desen, resim ve sembollerden oluşan ölçek uygulanmış; öğretmen ve velileringörüşleri alınmıştır. Araştırmanın amacına ulaşabilmesi için çalışma gruplutarama modeli kullanılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2007 ? 2008 öğretim yılında Ankaramerkezdeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve vakıf ilköğretim okullarınadevam eden 3., 4. ve 5. sınıf öğrencileri arasından seçilen, 20 piyano eğitimialan ve 20 piyano eğitimi almayan, toplam 40 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmagrubuna araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu, Bourdon Dikkat Testi, özeltasarlanmış simge, grafik, desen, resim ve sembollerden oluşan ölçekuygulanmıştır. Çalışma grubundaki öğrencilerin öğretmen ve velilerine sorulistesi verilerek görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS programındaçözümlenmiştir.Çalışma grubunda piyano eğitimi alan ve piyano eğitimi almayanöğrenciler arasındaki fark ilişkisi Mann Whitney U - testi uygulanarakincelenmiştir.Genellikle piyano eğitimi alan öğrencilerin sıra ortalamaları dikkatealındığında piyano eğitimi almayan öğrencilere göre hata puanlarının daha azolduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Mann ? Whitney U ? Testi bulgularına göre iseher iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır.Sonuç olarak, piyano eğitiminin ilköğretim öğrencilerinin dikkat toplamayetisine olumlu yönde katkıda bulunduğu saptanmıştır. Bundan sonrayapılacak olan konuya ilişkin araştırmaların farklı modeller kullanılarak dahageniş bir zaman sürecinde yapılması, çalgı eğitiminin önemi hakkında ailelerinve öğretmenlerin bilgilendirilmesi, çalgı eğitimine çocuğun genel eğitimindeyer verilmesi ve yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at figuring out the role of the piano education in thedevelopment of students? concentration skills. In order to find out thedifference between the students who received piano education and those whodid not in terms of concentration skills a test made up of specially designedsymbols, graphics, patterns pictures and Bourdon Test has been applied; theviews of the teachers and parents have been taken into consideration. Ascanning model with working group has been used to ensure that the studyachieves the goal.The working group of the study is made up of a total of 40 studentsattending Private and Foundation elementary schools related to the Ministry ofNational Education in the center of Ankara during the 2007-2008 educationyear ? 20 of whom received piano education while the remaining 20 did not. Ascale system composed of Personal Information Form, Bourdon?s AttentionTest, specially designed symbols, graphics, patterns and pictures has beenapplied by the researcher. The views of the students in the working grouphave been discovered from a list of questions that were handed out to theirteachers and parents. The data obtained have been analyzed in the SPSSprogram.The difference between the students in the working groups whoreceived piano education and those who did not has been found out throughthe application of the Mann Whitney U ? Test. When the rank average of thestudents is taken into account, the students with piano education have usuallybeen discovered to get lesser mistake marks than those students with nopiano education. According to data from the Mann-Whitney U - Test, nodifference has been observed between the two working groups.In conclusion, it has been found that the piano education positivelycontributes to students? concentration skills. It has been proposed that thefollowing studies concerning the subject should be carried out in a broaderperiod of time by using different models, families and teachers should beinformed of the importance of learning how to play a musical instrument andthis subject should be part of children?s school curriculum and diffusednationwide.