II. Dünya Savaşı'nda Türkiye ve Türk basını
In the World War II Turkey and Turkish press
- Tez No: 234323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Dünya Savaşı, Avrupa, Dış Politika, Denge, Demeç, Türkiye, İttifak, Mihver, Müttefik, Basın, Türk Basını, World War II, Europe, Foreign Policy, Balance, Statement, Turkey, Alliance, Axis, Ally, Press, Turkish Press
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
I. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte 1919 ? 1939 yılları arasında meydana gelen gelişmeler, bir dünya savaşından başka bir dünya savaşına gidişin hazırlayıcısı olmuştur. I. Dünya Savaşı sonunda Avrupa, temelsiz bir barış düzenine sürüklendi. Dengesiz bir kuvvetler düzeni içinde, her gün yeni gelişmelere doğru yürüdü ve bu gelişmeler 1939'da II. Dünya Savaşı'nın sert kayasına çarptı.II. Dünya Savaşı, tarihin gördüğü en yıkıcı savaşlardan biri olmuştur. Savaş, askeri boyutları yanında siyasi boyutlarıyla da uluslararası ilişkiler ve dünya güç dengelerindeki gelişmeleri derinden etkileyen bir savaş olmuştur. Özellikle jeopolitik konumunun da etkisiyle, savaşın etkilerini derinden yaşamış ülkelerden birisi de Türkiye'dir. Türkiye II. Dünya Savaşı'na askeri anlamda katılmamış olmasına karşın, bu topyekûn savaşın etkilerini her an yaşamıştır. Savaş boyunca Türkiye, maceracılığa kaymadan, tek bir tarafa baştan bağlılığı vurgulamayan ve mümkün olduğunca savaş dışı kalmaya çalışan bir denge politikası izledi. Savaşın zorlukları karşısında gerek iç ve gerek dış politikasını, savaşın dalgalanmalarına göre, günü gününe ayarladı.II. Dünya Savaşı'nın süreç ve yankıları, Türk basını üzerindeki tutumuna yansıması Türk siyasetinin çizgisine etkisi bakımından önemlidir. Savaş boyunca Türk basını, Türk Hükümeti'nin ihtiyatlı politikasını sürdürmüştür. Basın, Türkiye'yi saran tehdit ve itelemeler karşısında ülkenin tepkisini yansıtmıştır. Türk gazetelerinde yer alan yazılar, Mihverden yana olanlardan Müttefiklerden yana olanlara kadar, geniş bir yelpaze içinde bunu gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
By ending of the World War I, the events took place between 1919 ? 1939 have lead the World to a new great war. At the end of the World War I Europe has established an insubstantial peace. Within this unbalanced force establishment Europe lead to new incidents which started the World War II.World War II has been one of the most destructive wars that history had witnessed. The war has changed the world deeply not only in military basic but also in political structure. Especially because of its geopolitics position Turkey is one of the countries which has experienced the effects of the war deeply. Despite the fact that Turkey has not participated in World War II, it had experienced the effects of this general war in every instant. Throughout the war Turkey followed a balanced policy which aims to remain out of the war and make stress on not commitment to one side of the rivals. Turkey set its foreign and domestic policy in accordance to the hard conditions of the day.The course and the echoes of the World War II, its reflection on Turkish press are important considering the Turkish Policy. Turkish Press had followed the attentive line of the Turkish Government during the war. The press reflected the country?s revolts against the threats that surrender Turkey. The articles that published by the Turkish Press, including ones that support the Allies or the Axis, did the same thing.