İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye üzerinde Almanya'nın ve İngiltere'nin nüfuz mücadelesi
The penetration of Germany and England of Turkey during the Second World War
  1. Tez No: 327463
  2. Yazar: MERVE SULTAN SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Türk-Alman İlişkileri, Türk-İngiliz İlişkileri, Türk Dış Politikası, Basın, The Second World War, Turk-German Relations, Turk-English Relations, Turk Foreign Policity, Press
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Yüksek Lisans Teziİkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye Üzerinde Almanya'nın ve İngiltere'nin Nüfuz MücadelesiMerve Sultan SÖYLEMEZBozok ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dalı2012: 172 SayfaBirinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarının sebep olduğu İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgaliyle başlamış, 1941 yılında dünya savaşı haline gelmiştir. Türkiye'nin savaş öncesi ilişkilerinin çok iyi olduğu Almanya'nın yanı sıra savaşın diğer tarafı olan İngiltere ile de deklarasyon imzalaması savaş süresince Türkiye üzerinde yaşanan Alman-İngiliz nüfuz mücadelesini başlatmıştır. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı süresince bir denge politikası izlemiş, her iki tarafla da ekonomik ve siyasi ilişkilerini sürdürmüştür. Bu politika, Almanya'nın savaşı kesin olarak kaybedeceği anlaşıldığından 1944 Ağustos'unda tüm ilişkilerini kesilmesi ve 1945 Şubat'ında savaş ilan edilmesiyle sonlandırılmıştır.Bu çalışmada Almanya ve İngiltere'nin ve Türkiye'yi kendi saflarına çekebilmek için uyguladıkları iktisadi ve politik baskılar ile propaganda faaliyetleri incelenmiştir. Bu baskı ve propaganda faaliyetleri ağırlıklı olarak Cumhuriyet, Ulus, Akşam, Yeni Sabah ve Vatan gibi dönemin Türk Basınının incelenmesiyle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nden de dönemle ilgili belgelerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
MSc. ThesisThe Penetration Struggle of Germany and England on Turkey during the Second World WarMerve Sultan SÖYLEMEZBozok Üniversityİnstitute Social SciencesDepartment of History2012: 172 PagesThe Second World War, emerged from the results of the first World War, started with the occupation of Poland by Germany in September 1, 1939 and became the World War in 1941. The fact that Turkey signed a declaration with the other side of the war, England, beside Germany, with whom Turkey had good prewar relations, started the German-English penetration struggle on Turkey along the war. During the Second World War, Turkey followed a balance policy and maintained economic and political relations with each side. Since it was understood that Germany would definitely lose the war, this policy was ended with the breaking up all the relations in August, 1944 and the declaration of war in February, 1945.İn this study, the economic and political pressure as well as the propaganda activities that had been carried out by Germany and England in order to win Turkey round were examined. These pressure and propaganda activities were mostly tried to be shown by such newspapers of the term as Cumhuriyet, Ulus, Akşam, Yeni Sabah and Vatan. Also, the documents about the term were benefited from Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi.